latinica  ћирилица
25/07/2019 |  18:35 ⇒ 18:37 | Autor: sputniknews.com

Hrvatski analitičari: Naše vojnike su namjerno ciljali

Zagrebački mediji prenose da je jučerašnji napad u Kabulu na hrvatske vojnike bio namjerno ciljan protiv hrvatskih pripadnika u NATO operaciji "Odlučna podrška".
Napadnuto vozilo hrvatske vojske u Kabulu (Foto: Index.hr) -
Napadnuto vozilo hrvatske vojske u Kabulu (Foto: Index.hr)

U napadnutom vozilu su bili pripadnici Komande specijalnih snaga, a jedan od trojice specijalaca podlegao je povredama.

Vojni analitičar Јan Ivanjek u autorskom članku za Јutarnji navodi da je napad izveden teretnim triciklom napunjenim eksplozivom kojim se samoubica zaletio u "tojotu lend kruzer" u kojoj su bila trojica hrvatskih specijalaca.

- S obzirom na izbor mjesta napada i rute, sigurno je da su naši vojnici bili namjerno ciljani, a neko vrijeme prije napada su se nad njima sprovodili nadzor i praćenje radi planiranja napada, pa se bilo kakva slučajnost može isključiti. To je posebno neobično, jer Avganistanci vole hrvatske vojnike. Tome u prilog govori činjenica da za 16 godina nije bilo poginulih, dok su druge, čak i manje države imale na desetine mrtvih. Npr. više nego upola manja Estonija imala je devet poginulih, a Danska čak 43 - navodi Ivanjek.

Činjenica je, dodaje analitičar, da ovaj događaj spada u rizike poziva specijalca.

- Niko ga nije mogao predvidjeti, niti spriječiti i niko ne može biti odgovoran osim izvršilaca napada, koji moraju biti pronađeni. Sigurno je da će se postaviti pitanje koliko su naši vojnici bili sigurni i zašto su se uopšte vozili u oklopljenoj tojoti, a ne u jednom od namjenskih MRAP vozila koja pružaju mnogo bolju oklopnu zaštitu. Gotovo je sigurno da bi tako prošli samo sa lakšim povredama - napisao je Ivanjek.

Kako kaže, vrsta vozila koja se koristi zavisi od procjene rizika za pojedine zadatke.

- Razlog korišćenja "tojote" je operativne prirode. Gotovo svi u Kabulu ih voze jer se na njih ne plaća porez. U tom vozilu je daleko lakše da se uklopite u saobraćajnu gužvu i ostanete neprimjetni, ali je cijena toga manja zaštita. Iako su vozila HV-a oklopljena, tojota pruža mnogo manju zaštitu od namjenskih oklopnih vozila kategorije MRAP koja su otporna na mine i detonacije. Međutim, osnovni problem sa MRAP je taj što privlači mnogo pažnje i lokalnim stanovnicima izgleda kao da su u pitanju Amerikanci, prema kojima vlada snažan animozitet. Cijena korišćenja MRAP-a i njegove odlične oklopne zaštite zapravo je crtanje mete na čelu, pa se i vjerovatnoća napada povećava - zaključio je vojni analitičar.

Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad, a njihov portparol Zabihula Mudžahid rekao je da je meta bombardovanja bio konvoj "stranih osvajača".