X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/08/2019 |  11:42 ⇒ 19:26 | Izvor: klix.ba

Izetbegović: Opozicija iz Srpske sačinila Godišnji nacionalni plan za NATO

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas da Sporazumom o formiranju vlasti na nivou BiH i u pitanjima vezanim za NATO ne postoji pobjednik ni gubitnik i da je pronađena sredina.
Bakir Izetbegović (Foto: I.Š./Klix.ba) -
Bakir Izetbegović (Foto: I.Š./Klix.ba)

- Članom 3 Sporazuma smo definisali da će se raditi po Ustavi u zakonu i ranijim odlukama Predsjedništva BiH i tu je stvar sasvim jasna. BiH je u MAP-u. I rekli smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Mislim da trebamo da radimo na kompromisima, redukujemo planove, da budu prihvatljivi za sve strane ali i za sam NATO. Svako dalje detaljisanje će zakovati stvari - rekao je Izetbegović.

Na pitanje kako komentariše interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su "našli neku sredinu".

- Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj član 3, on je definisan kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljišu te stvari. Taj dan nismo uspjeli da to definišemo, bio sam i s gospodinom Željkom Komšićem. Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u Republici Srpskoj, pa oni su sačinila taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti redukovanog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik - naglasio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je razgovarao sa američkim ambasadorom o Godišnjem nacionalnom planu.

- Šefik Džaferović i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP, o onome šta im nije bilo jasno. Јa sam im dao pojašnjenje koje sam i sada iznio i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP - istakao je on.

Izetbegović je naveo da će tek biti pokrenuti pregovori za formiranje Vlade FBiH.