latinica  ћирилица
09/08/2019 |  23:18 ⇒ 23:19 | Autor: TANЈUG

Dunav zagađen fekalijama u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj

Rijeka Dunav u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj zagađena je fekalijama, zaključak je zajedničke studije više univerziteta iz Austrije.
Dunav - Foto: ilustracija
DunavFoto: ilustracija

- U Srbiji, koja nije članica EU, ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da je zagađenost fekalijama u Dunavu kritična do veoma ozbiljna, posebno u većim gradovima kao što su Novi Sad i Beograd - rekao je Gernot Carfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.

Svakih šest godina naučnici mjere zagađenost fekalijama duž toka Dunava, na oko 2.600 kilometara.

U austrijskom dijelu Dunava koncentracija bakterija Ešerihija koli je, uz jedan izuzetak, bila na niskom nivou, dok je sasvim drugačija situacija u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

Eksperti Medicinskog univerziteta u Beču i Gracu, Tehničkog univerziteta u Beču i Karl Landštajner privatnog fakulteta u Kremsu uzimali su uzorke duž čitavog toka Dunava, ali se strijepnje da bi i tok Dunava kroz Austriju mogao biti zagađen nisu dokazale.

Utvrđena je umjerena zagađenost, sa 1.050 E-koli bakterija po 100 mililitara vode.

- Ta vrijednost je apsulutno na nivou na kojem treba da bude za rijeku duž koje su moderna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - rekao je Aleksander Kiršner sa Instituta za higijenu i primijenjenu imunologiju iz Beča.

Lošije stanje je u drugim dijelovima Dunava, pokazuje analiza koju je dala Međunarodna komisija za zaštitu Dunava.

I pored poboljšanja, vrijednosti iz Rumunije su i dalje povećane, a veća zagađenja ustanovljena su i u rijekama koje se u Bugarskoj ulivaju u Dunav.