latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:05 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Promovisana kampanja o zaustavljanju prosjačenja

U okviru kampanje Zaustavimo prosjačenje - suzbijanje diskirminacije nacionalnih manjina i grubog kršenja prava djece, pripadnici MUP-a Republike Srpske u Istočnom Sarajevu dijelili su letke građanima da bi im skrenuli pažnju na ovu problematiku i ukazali na propuste i predrasude kojima građani često robuju.

Kad kažemo diskriminacija nacionalnih manjina i prosjačenje, prva asocijacija su Romi kojih prema nezvaničnim podacijma, u Republici Srpskoj ima od tri do 11 hiljada. Frapantni podaci govore da je 98,7 odsto Roma nezaposleno, upravo zbog diskriminatorskg odnosa, a više od 85 odsto Roma, dobi od 15 do 65 godina, nema zdravstveno i socijalno osiguranje.

Građani su svjesni ovog problema i kažu i da su i sami svjedoci prosječenja, ali i činjenice da kao društvo nismo dovoljno upoznati s romskom populacijom i da često podliježemo predrasudama. Pitanje je da li davanjem sitnice, činimo milosrđe ili podstičemo prosjačenje.

Kampanju koja je već održana u nekoliko gradova Srpske, provodi udruženje "Mreža žena Republike Srpske" uz pomoć UNDP-a, UNICEF-a i UNESK-a, a u partnerstvu sa Predsjedništvom Srpske.