latinica  ћирилица
16/08/2019 |  19:13 ⇒ 19:23 | Autor: SRNA

Rasističke poruke hrvatskog diplomate

Sekretar Ambasade Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević na društvenim mrežama širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, a njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila je "nedostatak vlastite kulture", piše portal Indeks.
Elizabeta Mađarević - Foto: Facebook
Elizabeta MađarevićFoto: Facebook

Hrvatska će od 1. januara sljedeće godine predsjedavati EU kada će, kako se navodi, dobar odnos zvaničnog Zagreba i Berlina biti još važniji.

Mađarevićeva na svom profilu na Fejsbuku širi rasističke stavove, piše o "bijeloj Evropi", koja je samo takva "čista", širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice.

Godinama objavljuje na nekoliko internet portala tekstove u kojima, kako se navodi, napada migrante i izbjeglice predstavljajući ih kao prijetnju hrišćanskoj Evropi, a nije propustila da napadne ni Istanbulsku konvenciju i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Činjenica da je takva osoba istaknuti dio hrvatske diplomatske misije u glavnom gradu Njemačke predstavlja veliki skandal i štetu za hrvatsku reputaciju u Berlinu i EU, navodi Indeks.

- Čista i autentična Evropa. Samo bijeli Evropljani kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Evropi. Ovo bi trebalo da bude dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali srećom jeste - napisala je 8. avgusta Mađarevićeva na engleskom jeziku na Fejsbuku, uz fotografiju, kako se pretpostavlja, sa hrvatskog primorja.

O migrantima je napisala da "većinom muslimani, dolaze u Evropu ne samo zbog socijalnih povlastica i evropskih pasoša, već i zbog političkih razloga islamizacije agende".

- Evropo, moraš naučiti reći ne i izgraditi svoje samopoštovanje i hrišćanski identitet koji je stvorio najrazvijenije dijelove svijeta - napisala je ona na Fejsbuku na engleskom jeziku.

Mađarevićeva u jednom postu ironično kao "dobru komediju" opisuje vijest da u pokrajini Baden-Virtemberg od 24.000 policajaca njih 330 nisu njemački državljani, što je moguće prema njemačkom zakonu iz 1993. godine, a riječ je većinom o useljenicima koji imaju dozvolu trajnog boravka i dokazali su znanje njemačkog jezika.

- Bezbjednost Nijemaca je stavljena u ruke stranaca koji žive u Njemačkoj da bi se poboljšala društvena integracija. Očito, socijalna integracija stranaca u njemačko društvo je važnija od bezbjednosti i dobrobiti njemačkih građana. Tja, integracija je ključna riječ za sve. Јa se samo pitam kako će turski ili iranski policajac braniti Nijemca, a ne svog turskog ili iranskog sunarodnika? Lojalnost očito nije toliko važna za integraciju /zato evropska multikulturna društva funkcionišu tako savršeno loše - napisala je Mađarevićeva.