latinica  ћирилица
19/08/2019 |  18:14 ⇒ 18:14 | Autor: sputniknews.com

Putin i Makron - licem u lice

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Francuske Emanuel Makron sastali su se u tvrđavi Breganson, ljetnjoj rezidenciji francuskih lidera.
Makron i Putin (foto: kremlin.ru) -
Makron i Putin (foto: kremlin.ru)

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom rekao da očekuje da će nastaviti sa sastancima i pregovorima sa predsjednikom Rusije.

On je dodao da se nada da će sa Putinom razgovarati o Iranu, jer su i Moskva i Pariz zabrinuti zbog situacije u tom regionu, kao i o Ukrajini.

Makron je, takođe, istakao da je za njega važan sastanak sa predsjednikom Rusije.

- Za mene je ovo veoma važan sastanak, jer danas preživljavamo istorijski trenutak u međunarodnim odnosima - rekao je Makron.

Francuski predsjednik rekao je da bi tokom sastanka sa Putinom mogao da bude pripremljen samit "normandijske četvorke".

- Naravno, razgovaraćemo o Ukrajini. Preciziraćemo stavove koje naše zemlje imaju i (razgovarati) o izjavama koje je nedavno dao predsjednik (Ukrajine) Zelenski. Znam da je predsjednik Putin takođe razgovarao sa predsjednikom Zelenskim - rekao je Makron.

- Zajedno ćemo to razmatrati i pripremiti predstojeće susrete, zajedno sa kancelarkom (Njemačke Angelom) Merkel i predsjednikom Zelenskim u normandijskom formatu - objasnio je francuski lider.

On je dodao da namjerava da razgovara i o situaciji u Idlibu sa svojim ruskim kolegom.

- Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Idlibu. Civilno stanovništvo živi pod bombama. Među civilnim stanovništvom ima žrtava i Francuska je veoma zabrinuta zbog toga - istakao je Makron na početku razgovora sa Putinom.

On je dodao da se "mora poštovati primirje postignuto u Sočiju". Osim toga, francuski lider je naveo da namjerava da razgovara sa predsjednikom Rusije "o ustavnom procesu u Siriji".

On je istakao da se nada da će Rusija i EU stvoriti novu arhitekturu bezbjednosti.

I predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da namjerava da na sastanku sa svojim francuskim kolegom razgovara o pitanjima međunarodne bezbjednosti i dodao da se nada da Evropljani žele da čuju Rusiju kada je u pitanju međunarodna bezbjednost.

- Mislim da ćemo moći da porazgovaramo o pitanjima međunarodne bezbjednosti. Predsjednik je pomenuo je probleme u ovoj oblasti. Oni zaista postoje ... Mislim da su Evropljani zainteresovani da nas saslušaju i na odgovarajući način odreaguju - istakao je Putin.

Putin je istakao da Rusija za sada ne vidi nikakve američke inicijative za produženje sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, iako su predlozi Moskve "na stolu".

- Želio bih da vas podsietim da nije Rusija ta koja se jednostrano povukla iz Sporazuma o PRO. Nismo se mi povukli iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Trenutno je na dnevnom redu produženje sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju – START-3. Mi za sada nismo vidjeli nijednu inicijativu naših američkih partnera. Iako su naši predlozi na stolu - objasnio je Putin.

Predsednik Rusije saopštio je da će francuskog lidera obavijestiti o svom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, jer postoje stvari koje ulivaju "oprezan optimizam".

Putin i Zelenski održali su telefonski razgovor 7 avgusta.