X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
20/08/2019 |  08:13 ⇒ 08:36 | Izvor: SRNA

Sokolac: Promovisan roman "Prst sudbine"

U Narodnoj biblioteci Sokolac promovisan je roman "Prst sudbine", autora Sreta Vučkovića iz Kozarske Dubice, a radnja je zasnovana na istinitim događajima u jednoj porodici kroz dva svjetska rata i poslijeratnim vremenima.
Sokolac: Promovisan roman "Prst sudbine - Foto: SRNA
Sokolac: Promovisan roman "Prst sudbineFoto: SRNA

Vučković je sinoć novinarima rekao da knjiga govori o stalnoj borbi za opstanak, egzodusu naroda Kozare i poslijeratnoj obnovi.

- Roman govori o sudbini moje porodice sa majčine strane od turskog perioda, preko Prvog i Drugog svjetskog rata, stradanja naroda dijelom na Kozari i dijelom u Јasenovcu, te nevoljama u obnovi zemlje - naveo je Vučković.

On je naglasio da je sudbina Konjevića iz Kadinog Јelovca zadesila i druge porodice u njegovom kraju, ali i Manastir Moštanicu, svetionik i bastion Kozare.

Vučković je nastavnik srpskog jezika u penziji koji je zbog neizlječive bolesti očiju ostao bez vida, ali je, kako kaže, snagu života pronašao u pisanju.

On ističe da je odlučio da piše kada je ostao bez vida i da mu je novu nadu za to dalo specijalno priznanje Saveza slepih Srbije i za prvi roman "Ploska" 2014.

Vučković je rekao da je 2016. uspio da izda i drugu knjigu, zbirku od 28 pripovjedaka "Pomračenje sunca", a ove godine 9. avgusta iz štampe je izašao drugi roman pod naslovom "Prst sudbine", čija promocija je u toku.

O knjizi "Prst sudbine" okupljenima u Narodnoj biblioteci na Sokocu govorila je i Dušanka Ugrica iz Švajcarske, sponzor prve i druge Vučkovićeve knjige i organizator promocije.

Ugrica je rekla da je odlučila da pomogne Vučkoviću čim ga je upoznala i istakla da imaju još puno toga u planu.

Prema riječima sponzora, promocija "Prsta sudbine" na Sokocu je petnaesta, od planiranih 25 za tri sedmice predstavljanja.

Ugrica je dodala da su recenzenti Vučkovićevog romana profesori Gordana Latinović i Ana Pravilović i književnik Slobodan Đurović.