latinica  ћирилица
20/08/2019 |  22:27 | Autor: SRNA

Amfilohije: Apsolutna je laž da bih mogao biti crnogorski patrijarh

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas da je potpuna besmislica da je on eksponent neke velikoruske ili velikosrpske ideje i poručio da je apsolutna laž da bi mogao biti crnogorski patrijarh.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

Vladika Amfilohije je u intervjuu za RTS naveo da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čovjek politike i da ne zna šta je crkva.

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je ideja da država stvara crkvu, i to sekularna država, zaista jedinstveni fenomen.

- Nisam imao priliku da razgovaram i da se sretnem s njim nakon što je iznio tu ideju, iako sam želio, pokušavao sam da neposredno sa njim stupim u kontakt, međutim, nije došlo ni do kakvog susreta. Mi smo se sreli lično posljednji put prije dvije godine, ali onda nije bilo ni riječi o ovome - naveo je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je prije svega hrišćanin, episkop pravoslavne crkve, hrišćanske i da je za njega to osnovno svojstvo.

- A crkva kojoj pripadamo, ona se naziva srpskom, ruskom ili grčkom, s obzirom na njeno geografsko prisustvo, ili s obzirom na broj vjernika, ali ona je po svojoj suštini vaseljenska, nema nacionalni karakter - naveo je vladika Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je dodao da je apsolutna laž da bi mogao da bude crnogorski patrijarh.

- To jedino, ako bih izgubio pamet, savjest i svijest - poručio je mitropolit Amfilohije.