latinica  ћирилица
07/09/2019 |  14:43 ⇒ 15:52 | Autor: SRNA

Vulin: Zagreb da se izvini zbog zabrane ulaska srpskim kadetima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da bi Hrvatska trebalo da se izvini za odbijanje ulaska u zemlju delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja je trebalo da prisustvovuje manifestaciji Dani jasenovačkih novomučenika.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

On je ocijenio da od sljedbenika ustaške politike Ante Pavelića ne može da se očekuje da budu zadovoljni što srpski narod obilježava dan svog stradanja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Hrvatska država bi morala da kaže da ona sa ovim nema ništa, a ako ima nešto sa ovim, da objasni kako je moguće da sprečavate ljude da odlaze na jasenovačke grobove - rekao je Vulin.

On je zapitao da li bi ovo uradila bilo koja druga zemlja u Evropi i koja bi to zemlja na svijetu zabranila, recimo Јevrejima da odu do Aušvica?

- Koja bi to zemlja na svijetu učinila ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije? - zapitao je on.

Vulin je podsjetio da je i njemu prošle godine zabranjen ulaz u Hrvatsku, kada je pokušao da ode u Јasenovac da se pokloni sjenima poklane jasenovačke djece.

- Danas su zabranili Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji, srpskoj djeci, da dođu na to stratište i pokažu svoje poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima - rekao je Vulin.

On je rekao da Pavelićevi sljedbenici ne žele da se Srbi sjećaju i učiniće apsolutno sve da spriječe da se Srbi okupe, čak i oko sjena Јasenovačkih mučenika.

Vulin je naglasio da je kao čovjek zgađen, a kao antifašista poražen, te dodao da 74 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata u Evropi postoji zemlja koja još uvijek nije u stanju da napusti ustašku praksu i ideologiju.

- Kakva je to poruka? Ne znam da li će svijet ćutati na ovo. Vjerovatno hoće, ali Srbi ne bi smjeli da ćute. Vojska Srbije će nastaviti da se sjeća. Uvijek ćemo obilježavati jasenovačku tragediju i ovo je sramota za Hrvatsku, a ne za nas - istakao je Vulin.

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku, rečeno je u Ministarstvu odbrane Srbije.

Delegacija je trebalo da prisustvuje obilježavanju dana Јasenovačkih novomučenika, a ova posjeta bila je najavljena.