latinica  ћирилица
08/09/2019 |  17:22 ⇒ 22:14 | Autor: RTRS

Konzervativno Sarajevo osudilo paradu ponosa, kontra skup s islamskim obredima

Prva sarajevska parada ponosa pod nazivom "Ima izać" održana bez incidenata, ali uz do sada neviđeno prisustvo policijskih snaga. Uoči parade, skup protivnika promovisanja LGBT-a propraćen je islamskim vjerskim obredima, povicima "alahu ekber" i ponovnim isticanjem ratnih zastavama tzv. Armije BiH. Zbog oba skupa, centar Sarajeva, putni pravci koje vode do bolnice, porodilišta i drugih zdravstvenih ustanova bili su u blokadi od 8.00 do 14.00 časova.

Najavljeno je da će skup obezbjeđivati 1.100 policajaca, ali utisak je da ih je bilo znatno više, uključujući i snajperiste, raspoređene rutom kretanja parade.

Učesnika parade bilo je manje od policajaca, prema procjeni policije oko 800 iz BiH, ali i iz zemalja regiona. Podršku paradi pružila je i nekolicina bh. političara, uglavnom opozicionih, a „najugledniji“ među učesnicima svakako je bio američki ambasador u BiH Erik Nelson.

Nakon šetnje koja je trajala oko 50 minuta, sa Trga BiH poslane su poruke organizatora.

Kontra skup

- Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava pripadnika LGBT u institucijama i nadamo se da zaštita naših prava neće ostati na ovome danas. Naša dužnost je da zauzimenjem javnog prostora prkosno govorimo o našoj nevidljivosti i rušimo stereotipe i predrasude o nama - rekao je Branko Ćulibrk, član Organizacionog odbora Povorke ponosa.

Lejla Huremović je poručila okupljenima da će se oni hrabro i dostojanstveno boriti za njihove živote.

- Naša svakodnevnica je toliko nevidljiva, da nas čaki i porodice ignorišu. Često još gore, ako smo vidljivi, nad nama se vrši nasilje i tjeraju nas da ne budemo to što jesmo - istakla je.

Poruke su stigle i sa skupa u organizaciji Inicijative "Iskorak". Tvrde da je  parada teror manjine nad većinom po, kako kažu, nalogu zapada. Sarajevo, kažu, veće poniženje nije doživjelo. Ali, mada su se, tvrde okupili da dignu glas za tradicionalne vrijednosti, za mnoge učesnike ne bi se moglo reći da upražnjavaju vjeru ukorijenjenu u Islamskoj zajednici BiH.

- Ono što je uvjek krasilo ljude na ovim prostorima, bilo koje nacije ili vjere, je brak, porodica, djeca. Naravno, brak između muškarca i žene, ali smo došli smo do stadijuma da to moramo naglašavati. Ovo je za mene završni udarac, završno poniženje ovog grada i ovog naroda - naglasio je Sanin Musa iz Inicijative "Iskorak".

Svanuće i novi dan, a oba, danas u Sarajevu održana skupa, nametnula su nova pitanja, a presudno da li je Sarajevo gdje je nekad bilo... Geografski gledano jeste, ali nije ono što je nekad bilo!