latinica  ћирилица
09/09/2019 |  13:19 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

Akcija "River": Imena uhapšenih zbog krijumčarenja migranata (FOTO)

Tužilaštvu BiH biće predato pet lica koja su osumnjičena da su tokom ove godine za visoke novčane iznose, u više navrata, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata.
Akcija River (foto:granpol.gov.ba) -
Akcija River (foto:granpol.gov.ba)

Kako nezvanično saznajemo, uhapšeni su Željko Đaković iz Kostajnice, Јasmin Selimagić i Radomir Bašić iz Novog Grada, Rade Kovačević iz Kozarske Dubice i Ljubiša Kajkut iz Prijedora.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su lica koja su uhapšena u okviru akcije "River" pod intenzivnom istragom Tužilaštva BiH i Granične policije, a osumnjičeni su da su se tokom ove godine bavili organizovanim krijumčarenjem migranata iz zemalja visokog migracijskog rizika.

Aktivnosti pretresa i lišavanja slobode realizuju se na području Prijedora, Kostajnice, Kozarske Dubice, Novog Grada i drugih mjesta.

Akcija River (foto:granpol.gov.ba)

Prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni imali kontakte sa osobama sa teritorije Srbije, Hrvatske i Slovenije, te da su za visoke novčane iznose, u više navrata, vršili krijumčarenje više grupa od po nekoliko desetina ilegalnih migranata, preko teritorije BiH, dalje na područje Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja EU.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, te da su nanosili štetu navedenim državama u vidu nezakonitih migracija i problema prouzrokovanim ilegalnim migracijama.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene te nakon toga odlučiti o predlaganju mjera za određivanje pritvora i drugim aktivnostima.