latinica  ћирилица
09/09/2019 |  14:44 ⇒ 14:45 | Autor: dnevni avaz

U srijedu štrajk upozorenja prosvjetara u FBiH

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održaće generalni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH u srijedu, 11. septembra, u periodu od 10:30 do 11 sati.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

- Štrajk se organizuje kao znak podrške i solidarnosti kolegama s područja Unsko-sanskog kantona koji su od 2. septembra u generalnom štrajku zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plata po osnovici koja je definisana i usvojena u septembru 2018. godine, neravnopravnog statusa prosvjetnih radnika s ostalim radnicima koji primaju platu iz budžeta Unsko-sanskog kantona, kašnjenja isplate plata i naknada za radnike zaposlene u sektoru obrazovanja na području USK, te ignorantskog odnosa Vlade Unsko-sanskog kantona prema zahtjevima koje su pred njih postavili SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH - navodi se u saopštenju.

Ističe se da su podršku generalnom štrajku upozorenja kolegama iz obrazovanja u Federaciji BiH dosad uputile kolege iz Nezavisnog sindikata nauke i visokog obrazovanja Hrvatske, Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj djelatnosti Srbije, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbije ''Nezavisnost''.

- Solidarnost sa zaposlenima u obrazovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine uputile su i kolege iz Evropskog sindikalnog komiteta za obrazovanje (ETUCE) koji su, između ostalog, istakli da ''pristojne plate i uslovi rada, kao i održiva podrška za nastavnike i drugi kadar u obrazovanju predstavljaju osnovu za prosperitetan kvalitet obrazovnih sistema - saopštila je Služba za informiranje Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.