latinica  ћирилица
12/09/2019 |  15:53 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Šta uraditi sa zagađenim zemljištem u Incelu - odgovor u oktobru

Krajem oktobra trebalo bi da bude poznat odgovor na pitanje.

Plan koji predviđa interventno djelovanje i remedijaciju, odnosno uređenje cijele zone, do tada bi trebalo da bude napisan.

Odbornicima Skupštine grada Banjaluka predstavljena je Informacija o utvrđenom stanju zagađenja na prostoru.

Više od 80 uzoraka, što zemljišta, što podzemnih voda, bilo je potrebno da se, bar djelimično, utvrdi nivo zagađenja u Incelu.

Sada se zna da je zemljište kontaminirano 25 centimetara u dubinu i da će se projektom zbrinjavanja obuhvatiti svih 80 hektara na kojima se pruža Incel.

Gradskim odbornicima danas je predstavljeno dokle se stiglo sa rješavanjem problema.

- Prva faza je izrada modela lokacije, još smo u toj fazi. To podrazumijeva katastar svih podzemnih instalacija, podzemnih voda, geologije, postojećih subjekata, bivših zagađivača, nalaza mjerenja, inspekcije. Iz te faze ulazi se u fazu drugog modela. Treća faza je remedijacija, četvrta primjena i peta monitoring i provođenje - istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Očekuje se da će projekat sa detaljima rješavanja problema biti završen do kraja oktobra.

Angažovani su stručnjaci Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, jer domaćih u ovoj oblasti nema.

- Prva faza struganja do onog obima što savjetuju i izvoz zagađenog zemljišta - pojasnila je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Nije sporan samo piralen, već i teški metali kojima je zemljište u Incelu zagađivano od otvaranja hemijske industrije krajem šezdesetih godina prošlog vijeka.

- Postoje tri zemlje koje mogu da prime taj hemijski otpad koji se uništava spaljivanjem, a to su Njemačka, Italija, i Francuska. Oni imaju postrojenja koja se bave tim - dodala je Golićeva.

Poseban plan koji je predstavljen u Skupštini grada posredno je u vezi s ovim problemom. Riječ je o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, čiji pilot projekat treba da počne krajem narednog mjeseca.

- Definisaće se generacijske i rizične grupe na području Banjaluke i druge kategorije koje će biti pozivane na besplatne zdravstvene preglede - naglasio je Radojičić.

Postoji li potencijalno novi problem sličan piralenu u drugim industrijskim postrojenjima na području Banjaluke?

U opoziciji smatraju - prije formiranja nove poslovne zone u Јelšingradu, trebalo bi ispitati.

- Da se napravi registar svih zagađivača, ne samo piralena, gdje se nalazi u drugim firmama. Sada imate PZ Јelšingrad, a još se nije ušlo da se vidi da tu nije bilo takvih slučajeva - kaže SDS-ov odbornik u Skupštini grada Aleksandar Petković.

Za rješavanje problema sa kontaminiranim hektarima u Incelu Vlada Srpske dobila je 300.000 dolara, koje je Vlada Švedske obezbijedila putem UNDP-a.

Hoće li to biti dovoljno, još se ne zna. Resorna ministarka navodi da u Vladi ove zemlje već ima zakazan sastanak do kraja godine i da se nada dodatnim sredstvima.