latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:30 | Autor: Nezavisne

Hrastova stjenica pustoši šume i prijeti voćnjacima

Hrastova mrežasta stjenica, insekt štetočina, pojavila se u šumama u regionu, pa tako i u Srpskoj, a voćari iz Potkozarja strahuju da bi mogla da se preseli i na njihove parcele.
Hrastova mrežasta stjenica - Foto: ilustracija
Hrastova mrežasta stjenicaFoto: ilustracija

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Srpske, kaže da zasad nije bilo štete na voćnjacima, ali voćari pretpostavljaju da bi se to moglo dogoditi već naredne godine, odnosno da bi u proljeće mogli imati veliki problem s ovim insektima.

Kod planine Kozare, podsjeća Dojčinović, šume su uz same voćnjake, što je jedan od razloga zbog kojeg strahuju.

- Stjenice su već prešle na kupinu, na malinu, na divlju jabuku. Inistitut je izvršio analizu, izašli su na teren i uzeli su uzorke - rekao je Dojčinović.

Dodaje da hrastovih mrežastih stjenica već ima u šumama, dok su voćari već imali iskustva sa drvenarom, zbog čega strahuju da bi im se i sada moglo dogoditi slično.

- Kad im nestane hrane, oni prelaze na voćke. Želimo da upozorimo da se preduzmu neke mjere, jer je u Potkozarju intenzivna voćarska proizvodnja, a okruženo je šumom - naveo je Dojčinović.

Ističe da je u toj šumi dosta hrasta, što ih dodatno brine.

- Bojimo se da će to preći na voćnjake, a to je jako skupa zaštita, koju mi ne možemo sami da iznesemo - zaključio je Dojčinović.

Komentarišući probleme koji su se, usljed pojave ovog insekta, pojavili u šumama, on ističe da je žir otpao prije nego što je trebalo.

- Vidimo da su biljke na izdisaju i da im nedostaje hrane i vode. Na jednom stablu nije jedan insekt, nego milioni. Ima ih po stotinu na jednom listu - naveo je Dojčinović te dodao da smatra da je ovakav problem evidentan u cijelom regionu, a na šta su uticale klimatske promjene.

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekao je da su oni upoznati s pojavom ovih insekata.

- Tražili smo detaljnu informaciju od preduzeća Šume RS - istakao je Macanović i dodao da očekuju da će ova informacija u najskorije vrijeme stići do Ministarstva.

Ističe da su predstavnici Poljoprivrednog institutu otišli na teren i utvrdiće da li se hrastova mrežasta stjenica proširila na voće ili je u pitanju sporadična pojava na hrastovom drvetu, kao što joj samo ime govori. Informacije iz Poljoprivrednog instituta nismo uspjeli dobiti.

Po dostupnim informacijama, štete od ovih insekata manifestuju se u sušenju i preranom opadanju listova. Podsjetimo, hrastova mrežasta stjenica pojavila se i na području Mačve, a tada je upozoreno da je u pitanju potencijalno invazivna vrsta, tako da se može očekivati njeno širenje po teritoriji čitave Srbije. Inače, ovaj insekt u Hrvatskoj se pojavio 2013. godine.