latinica  ћирилица
13/09/2019 |  15:57 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Uspostaviti željeznički saobraćaj Mokra Gora-Višegrad

Preduzeća Željeznice Republike Srpske i Srbija voz stvoriće uslove za uspostavljanje željezničkog saobraćaja na relaciji Mokra Gora-Višegrad, dogovoreno je na sastanku koji je održan u opštini Višegrad.
Višegrad: predstavnici Željeznice Republike Srpske i "Srbija voza" - Foto: SRNA
Višegrad: predstavnici Željeznice Republike Srpske i "Srbija voza"Foto: SRNA

Sastanak je organizovan na inicijativu načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, sa ciljem da turistički voz na uskotračnoj pruzi saobraća jednom ili dva puta sedmično.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da će realizacijom zadataka u sljedećoj turističkoj sezoni početi ovo saobraćanje.

- Sve aktivnosti zahtijevaju više vremena, tako da konačnu realizaciju projekta možemo očekivati sljedeće godine - istakla je Todorovićeva.

Šef Sekcije za saobraćajno-komercijalne poslove Srbija voza Željko Špijunović izrazio je zadovoljstvo ovim sastankom.

"Napravili smo dogovore i očekujemo da naredne sezone budemo aktivniji na pruzi Višegrad-Mokra Gora. Sve je veći broj turista koji imaju želju da posjete Višegrad i Mokru Goru, a mi smo srećni što smo dio tog tima", istakao je Špijunović.

On je naglasio da je obaveza Srbija voza da obezbijedi dovoljan broj vagona i osoblja koje će raditi.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić rekao je da je cilj sastanka bio da se iznađu mogućnost da se što prije aktivira putnički saobraćaj na relaciji od Višegrada do Mokre Gore i obratno.

- Željeznice Republike Srpske imaju 19 kilometara pruge koja se nalazi na području Višegrada i vršimo njeno redovno održavanje. Mislim da smo na vrijeme počeli razgovore kao pripremu za narednu turističku sezonu. Cilj je da počnemo sa aktivnostima, a naša obaveza je da pokušamo obezbijediti tri putnička vagona za uskotračnu prugu i da ona budu spremna za narednu sezonu - naveo je Ilinčić.

Pruga od Mokre Gore do Dobruna osposobljena je za saobraćaj 2006. godine, a od Mokre Gore do Višegrada 2010. godine, ali su u prethodnom periodu popularnim "Ćirom" na ovoj relaciji putovale samo organizovane grupe turista.