latinica  ћирилица
13/09/2019 |  17:00 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Konkretna podrška EBRD-a privrednicima Srpske

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za BiH Manuela Naesl saglasni su da je ova banka konkretna podrška privrednim društvima u Republici Srpskoj kroz konsultatntsku podršku i angažman eksperata.
Petričević i Naesl - sastanak -
Petričević i Naesl - sastanak

Petričević i Naeslova su na sastanku u Banjaluci izrazili nadu da će dobra i korisna saradnja biti nastavljena.

Na sastanku je bilo riječi o unapređenju saradnje u oblasti stručnih kompetencija, s obzirom na to da EBRD raspolaže stručnim timovima, koji su neophodni privrednicima u Srpskoj, a tiču se upravljanja finansijama, sposobnosti izlaska na tržište, marketinga, a sve s ciljem da se poslovanje dovede na viši nivo.

Petričević je podsjetio da je novim Zakonom o republičkoj upravi formirano Ministarstvo privrede i preduzetništva, sa osnovnim zadatakom jače i čvršće veze sa privredom, s ozbirom na to da je ekonomski razvoj i unapređenje poslovnog ambijenta jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske.

- Јedna od mjera odnosi se na podizanje stručnih kompetencija privrednika, to je vještina upravljanja s krajnjim ciljem podizanja konkuretnosti, bržeg razvoja, pripreme za smjenu generacija i internacionalizaciju preduzeća - rekao je Petričević.

On je dodao da su neki od privrednika podijelili sa ministarstvom pozitivna iskustva koja su imali sa EBRD-om u sprovođenju programa koji se tiču gore navedenog, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Naeslova je navela da je cilj današnjeg sastanka bio da se informiše o idejama i potrebama resornog ministarstva, da bi EBRD mogla da pruži podršku aktivnostima.

- Imamo stručne timove koji pružaju savjetodavne usluge i koji daju izuzetne rezultate. Trenutno su nam u fokusu mala i srednja preduzeća sa više od 10, a manje od 100 zaposlenih, koja imaju tendenciju rasta i razvoja - istakla je Naesl.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da EBRD implementira različite programe podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH, s ciljem podrške ovim preduzećima u usaglašavanju sa domaćim propisima i EU direktivama i standardima u oblasti zaštite životne sredine, zaštite na radu i kvaliteta i sigurnosti proizvoda.

EBRD implementira kreditnu liniju za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH u iznosu od 20 miliona evra iz fondova EU.

U saopštenju se dodaje da je EBRD finansirao uspostavljanje preduzetničkog portala Republike Srpske /www.preduzetnickiportalsrpske.net/ u 2016. godini, te finansijski podržao organizaciju prve i druge konferencije preduzetništva žena u Republici Srpskoj u 2017. i 2018. godini, zatim organizaciju radionica za preduzetnice u Banjaluci i Trebinju tokom pripreme strategije za preduzetnice.