latinica  ћирилица
13/09/2019 |  18:19 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Đokić: Izazovi u planiranju energetske tranzicije za regione uglja

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić prisustvovao je danas u Varšavi sastanku Platforme za regione uglja u tranziciji na kojem su predstavljeni izazovi sa kojima se susreću predstavnici regiona uglja u planiranju i sprovođenju energetske tranzicije.
Petar Đokić u Varšavi - Foto: RTRS
Petar Đokić u VaršaviFoto: RTRS

Iz resornog ministarstva saopšteno je da su predstavnici regiona uglja učesnicima događaja predstavili perspektive i viđenje o tome koji su, prema njihovom mišljenju, glavni prioriteti za vlade i međunarodne partnere, kojih moraju biti svjesni.

Predstavnici regiona uglja su na sastnaku iznijeli i svoje viđenje o tome kako su oni, kao zainteresovane strane, počeli sa energetskom tranzicijom u regionima uglja iz kojih dolaze i koje su važne lekcije naučili.

Sastanak Platforme za regione uglja u tranziciji organizovao je sekretarijat Energetske zajednice, Svjetske banke i Evropske komisije.

Platforma za regione uglja pokrenuta je u decembru 2017. godine od Evropske komisije, a pokriva 41 region u 12 zemalja EU i okuplja sve relevantne aktere iz tih zemalja, omogućavajući im razmjenu mišljenja o zajedničkim pitanjima, izazovima i rješenjima na polju energetske zajednice.