latinica  ћирилица
16/09/2019 |  15:25 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Nevesinje: Veći broj upisanih prvačića

Dok se u brojnim lokalnim zajednicama u Srpskoj broj prvačića smanjuje, u Nevesinju je ova školska godina izuzetak – upisano je 11 prvačića više u odnosu na prethodnu. Ipak, i ta hercegovačka opština, usljed raseljavanja i negativnog priraštaja, bilježi ukupan trend pada broja školaraca.

Među 1.032 osnovca, u Nevesinju je ove godine 112 prvačića, od kojih 101 u centralnoj školi.

Novoupisani školarci raspoređeni su u četiri odjeljenja u centralnoj školi i kombinovanim razredima u područnim odjeljenjima.

Zbgog ukupnog smanjenja broja učenika, u nevesinjskoj osnovnoj školi prethodne tri godine broj odjeljenja smanjio se za trinaest. Određen broj nastavnika je djelimično ili potpuno ostao bez norme časova. Nedostajući fond, dio nastavnika našao je u drugim školama u regiji, a dio je angažovan u centralnoj školi, u produženom boravku ili jutarnjem čuvanju.

Osim raseljavanja i pada nataliteta u ruralnom području, problem je, tvrde u školi, i promjena upisnih područja za manji broj učenika.

Mara Šaran, direktorica OŠ “Risto Proroković” ističe da se roditelji učenika dovijaju na razne načine oko prijave prebivališta koja pripada centralnoj školi i da su oni u tom slučaju nemoćni.

Šaranova kaže da, za sada, niko od nastavnika nije ostao bez zaposlenja.