X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/09/2019 |  11:15 ⇒ 12:30 | Izvor: RTRS

Srbi povratnici u Јasenicu i dalje čekaju asfaltiranje puta

Da se Srbi povratnici na svoja imanja na prostoru Federacije BiH suočavaju s mnogim problemima potvrđuju i mještani Јasenice kod Bosanske Krupe.

Asfaltiranje puta od Јasenice do Arapuše prema Krupi na Uni za njih je od bitnog značaja. Ipak to, ističu, ide veoma teško.

Iako su Srpska i Muslimanska Јasenica u Federaciji BiH udaljene jedna od druge četiri kilometra, ipak, u ova dva sela, kada je riječ o infrastrukturi, situacija je različita.

U naselju gdje žive Bošnjaci put je asfaltiran.

- Ova nam izgradnja puta znači opstanak mještana. I zaustavljanje odlaska iz sela - kaže Emin Eljazović iz Muslimanske Јasenice.

Јoš prije dvije godine Srbi iz Јasenice uputili su zahtjeve nadležnim u opštini i višim nivoima vlasti da se riješi gorući infrastrukturni problem - asfaltiranje puta.

Do sada bez odgovora.

- Put je od velikog značaja za Srpsku Јasenicu jer nam je to jedina veza za Republiku Srpsku, do Krupe na Uni. Јer naši mještani iz Srpske Јasenice imaju zdravstvene kartone u toj ambulanti i njima je daleko da idu preko Krupe - priča Branka Radošević Vuković iz Srpske Јasenice.

U opštini ističu da je to za njihov skromni budžet velika investicija.

Ipak, kažu da će to u narednim godinama biti u planu investicionih ulaganja.

- Ono što nam predstoji je završetak toga puta. I to ćemo to svakako planirati u budžetu opštine - naglasio je načelnik opštine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Srbi povratnici u Јasenicu, njih dvadeset domaćinstava, kažu da im, ukoliko se put ne asfaltira, preostaje samo da se ponovo sele sa svojih ognjišta iako su izgradili dobre komšijske odnose sa Bošnjacima.