latinica  ћирилица
17/09/2019 |  11:32 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Zvaničnici uputili telegram saučešća porodici Ivanović

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici Ivanović povodom smrti Ilije Ivanovića, posljednjeg preživjelog učesnika proboja jasenovačkog logora aprila 1945. godine.
Palata Republike - Foto: RTRS
Palata RepublikeFoto: RTRS

- Iskreno sam ožalošćena tužnom viješću o smrti Ilije Ivanovića. Ilija Ivanović kao patriota dao je veliki doprinos u rasvjetljavanju istine o stradanju Srba u Drugom svejtskom ratu, te svjedočio o mučenjima u jasenovačkom logoru NDH. U ime građana Republike Srpske i svoje ime upućujem vam izraze iskrenog saučešća i saosjećanja - navodi se u telegramu saučešća predsjednice Cvijanović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je telegram saučešća porodici Ilije Ivanovića, učesnika proboja jasenovačkog logora u aprilu 1945. godine, navodeći da će ostati upamćen kao borac za otkrivanje istine o stradanju srpskog naroda i za ostvarivanje prava logoraša.

- Sa tugom sam primio vijest o smrti Ilije Ivanovića, koji je bio posljednji preživjeli učesnik proboja jasenovačkog logora, bez čijeg svjedočenja bi mnoge priče o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu i mučenjima u Јasenovcu ostale zauvijek zaboravljene - naveo je Višković, koji je porodici uputio izraze najdubljeg saučešća.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Ilije Ivanovića, posljednjeg preživjelog učesnika proboja jasenovačkog logora aprila 1945. godine, ukazavši na njegov veliki doprinos rasvjetljavanju istine o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu.

- Sa velikom tugom primio sam vijest o smrti Ilije Ivanovića, velikog patriote i borca za istinu, koji je svjedočio o zvjerstvima u logoru Јasenovac i učešću u proboju i sve opisao u svojoj knjizi "Svjedok jasenovačkog pakla" - istakao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod mora biti vječno zahvalan Iliji Ivanoviću na njegovom svjedočanstvu o počinjenim zločinima u logoru Јasenovac, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Primite izraze mog dubokog saučešća i saosjećanja u vašoj boli. Tužna vijest o smrti Ilije Ivanovića potresla je ne samo vas, članove njegove porodice, već i sve njegove prijatelje, poznanike, bivše učenike i istinske patriote - navodi se u telegramu saučešća

.