X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/09/2019 |  15:54 | Izvor: SRNA

Dokumenti dokazuju da je Džaferović potpisivao državljanstva pripadnicima El mudžahedina

Bošnjački član Predsjedništva BiH, a ratni načelnik tadašnjeg Centra službi bezbjednosti Zenica Šefik Džaferović 28. aprila 1995. godine uputio je zahtjev za prijem u državljanstvo BiH pripadnika odreda El mudžahedin Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, državljanina Tunisa Mhamdija Sedik ben Mokhtara, što potvrđuju i dokumenti koji su u posjedu Srne.
Šefik Džaferović (Foto: D.S/klix.ba) -
Šefik Džaferović (Foto: D.S/klix.ba)

Iako u Ambasadi SAD u BiH kažu da ne komentarišu "medijske spekulacije", dokumenti koji su u posjedu Srne potvrđuju da nije riječ o "spekulacijama", već dokumentima sa Džaferovićevim potpisom.

Džaferović je zahtjev za prijem u državljanstvo pod brojem 21-1/07-204-1736/95, koji je svojeručno potpisao, uputio 28. aprila 1995. godine MUP-u takozvane Republike BiH.

U zahtjevu je, između ostalog, naveo da je Mhamdi Sedik ben Mokhtar rođen 20. februara 1968. godine u Tunisu, oženjen državljankom BiH Alisom rođenom Grabus iz Travnika.

- Imenovani je pripadnik odreda El mudžahid Trećeg korpusa Armije Republike BiH od septembra 1992. godine, po kom osnovu i podnosi ovaj zahtjev - naveo je Džaferović u zahtjevu.

Isti dan, Džaferović je uputio zahtjev za prijem u državljanstvo i Boukmouri Taieba, državljanina Alžira, pripadnika odreda El mudžahedin Trećeg korpusa takozvane Armije BiH. U zahtjevu se navodi da je oženjen državljankom BiH Melihom Alić iz Travnika.

Ranije je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević potvrdio Srni da je nekadašnji vođa Al kaide Osama bin Laden i glavni organizator terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. Halid Šeik Muhamed, koji su imali državljanstvo BiH, bili prijavljeni na adresama u Sarajevu i Zenici, o čemu je bio upoznat i Džaferović.

Galijašević je naglasio da Džaferović, ne samo da je bio upoznat sa dodjeljivanjem državljanstva BiH Šeik Muhamedu, već je tadašnji MUP takozvane RBiH, na njegov prijedlog, tu odluku i donio.

Na osnovu odluke CSB Sarajevo od 26. decembra 1995. godine, koju je potpisala šef u MUP-u Mirsada Beganović-Žutić, Šeik Muhamed je naknadno upisan u opštinski registar rođenih. Na osnovu toga dobio je državljanstvo BiH.

- To je učinjeno na osnovu odluke MUP-a RBiH od 30. aprila 1994. godine, a na prijedlog Šefika Džaferovića. U toj odluci je navedeno da je Šeik Muhamed tada upisan u registar sa prebivalištem u sarajevskoj opštini Stari Grad, ulica Abdesthana 4, a 29. novembra 1995. godine njegovo prebivalište registrovano je i u Zenici u Ulici Armije RBiH 13 -rekao je Galijašević ranije Srni.

Nakon što je organizovao teroristički napad na svjetski trgovački centar u Njujorku, 11. septembra 2001. godine, Šeiku Muhamedu je 16. novembra iste godine poništeno državljanstvo BiH.

Galijašević je naveo da je Osama bin Laden odobrenje za naknadni upis u opštinski centralni registar rođenih dobio 28. decembra 1995. godine, a potpisala ga je, takođe, Beganovićeva.

- Bin Laden je zaveden u sarajevskoj opštini Centar 1996. godine pod brojem 10907, a prijavljena adresa stanovanja bila mu je Malta broj jedan - precizirao je Galijašević.

On je naveo da je pasoš BiH Bin Ladenu izdao jedan od ključnih islamističkih zvaničnika u BiH Huso Živalj, koji je kasnije promijenio ime u Husein.

- Živalj je bio ambasador BiH u Beču od 1992. do 1995. godine. U to vrijeme on je odoborio znatan broj viza i pasoša radikalnim islamistima koji nisu porijeklom iz BiH - kaže Galijašević.

On je dodao da je Živalj nakon toga postavljen za zamjenika ministra spoljnih poslova BiH i za to vrijeme redovno je putovao iz Sarajeva za Beč, SAD i više arapskih zemalja.

- Takođe, postarao se da Ambasada u Beču postane ključna lokacija za trajnu podršku radikalnim islamistima i u periodu poslije njegovog mandata - istakao je Galijašević, dodajući da je sve to rađeno uz veliku podršku tadašnjeg predsjednika SDA Alije Izetbegovića i njegovih saradnika, koji su tokom rata u Sarajevu ugostili i Osamu bin Ladena.

On napominje da je Živalj iskoristio svoj mandat u Beču i da bi 1995. godine izdao pasoš BiH, broj BH-46600, komandantu odreda "El mudžahedin" Halidu Ibnu Abdulahu ili Abu Maliju, koji je promijenio ime u Halid Ćatić.

Galijašević je rekao da je Abu Mali bio prijavljen u Sarajevu 28. decembra 1995. godine, a odobrenje za naknadni upis u opštinski centralni registar potpisala je, takođe, Beganovićeva. U registar u sarajevskoj opštini Centar uveden je 1996. godine pod brojem 10908.

Galijašević je naveo da je Živalj, u januaru 2001. godine, kada je postao ambasador pri UN, tajno i protivpravno obezbijedio Ćatiću specijalni UN status, izdavši mu "žutu propusnicu" koje su rezervisane za ambasadora, stalnog predstavnika ili njegovog zamjenika pri UN.

Kao takozvani ataše u diplomatskoj misiji BiH pri UN nastupao je pod imenom Safet Abid Ćatović.

- Žuta propusnica omogućila je Ćatiću slobodan pristup objektima UN - rekao je Galijašević, dodavši da je Ćatić, odnosno Abu Mali, organizovao i "ljetni džihadistički logor" u Pensilvaniji, samo mjesec dana prije terorističkog napada u Njujorku 2001. godine, a američke službe ga terete i za organizaciju terorističkog napada na američki razarač "US Col" u jemenskoj luci.

Galijašević je rekao juče za Večernje novosti da su operativci Al kaide usred BiH, nedaleko od Maglaja, spremali teroristički napad koji je za posljedicu imao 11. septembar u SAD.

On je rekao da su Osama bin Laden, Al Zarkavi i Mohamed Ata samo neki od terorista uz čija imena je na Interpolovim potjernicama stajalo da su bili državljani BiH od 1994. godine, a da su im dokumenta davali isti ljudi koji su minulog vikenda u Sarajevu promovisali ciljeve SDA, zamaskirane izgradnjom "cjelovite Bosne".

Galijašević je naveo da su Bin Laden i njegovi najviši oficiri u BiH imali sigurnu kuću do 2001. godine.

On je dodao da je Mohamed Ata, prvi operativac grupe od 19 osoba koja je napala Njujork, akciju planirao u vehabijskoj zajednici u selu Bakotić, osam kilometara od Maglaja.

Priča Bakira Izetbegovića na kongresu SDA o nepravednim suđenjima bivšim komandantima takozvane Armije BiH, a posebno Sakibu Mahmuljinu pod čijom komandom su ratovali mudžahedini, jeste, kaže Galijašević, "zavjesa" koja treba da sakrije ratnu prošlost Džaferovića.

Ambasada SAD u BiH nije željela da komentariše da li im u saradnji sa bošnjačkim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem smeta to što je potpisivao dokumenta licima iz BiH koja su organizovala teroristički napad u Americi, s obrazloženjem da "ne komentarišu medijske spekulacije".

- Kao što smo već u više navrata rekli, Vlada SAD ne komentariše medijske spekulacije - navodi se u odgovoru Srni na pitanje kako Ambasada gleda na tvrdnje stručnjaka za borbu protiv terorizma Dževada Galijaševića da je Džaferović 30. aprila 1994. godine potpisao papire kojima osnivač Islamske države šeik Kalid Muhamed Al Zarkavi i "mozak" terorističkog napada 11. septembra u Americi, dobio putna dokumenta BiH.