latinica  ћирилица
18/09/2019 |  17:55 | Autor: SRNA

Dodik: Uskoro posebna sjednica NSRS o odgovoru na deklaraciju SDA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da bi u narednih 10 do 15 dana trebalo da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrani materijali SNSD-a kao odgovor na programsku deklaraciju SDA.

Nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a u Banjaluci, Dodik je rekao novinarima da bi iduće sedmice trebalo da bude održana sjednica Predsjedništva SNSD-a.

- Kao predlagač dnevnog reda za sjednicu Narodne skupštine imaćemo do tada pripremljen materijal koji se mora prilagoditi procedurama parlamenta Republike Srpske - naveo je Dodik.

On je rekao da će iduće sedmice, u saradnji sa skupštinskim rukovodstvom, vidjeti kada bi bilo optimalno vrijeme za održavanje sjednice.

- SDA je pretjerala u svom političkom stavu u vezi sa reformama. Mi vjerujemo i potpuno smo sigurni da je međunarodna zajednica podržala sve transformacije koje su se do sada desile na zahtjev SDA i oni se javno time hvale - istakao je Dodik.

On kaže da je najnovija programska deklaracija SDA ohrabrena od tih istih iz međunarodne zajednice.

- To je za SNSD neprihvatljivo i za nas nikada neće biti na dnevnom redu i ne može biti osnova za razgovor - poručio je Dodik.

On je najavio da će u subotu, 21. septembra, predsjednici parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske imati razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima kako bi ga upoznali o ovoj situaciji.

- Vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, u svoje ime i u ime Republike Srpske treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njenom djelovanju i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da reaguje, a što je i SNSD danas zaključio da će od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže ukidanje OHR-a - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su on i potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović sinoć u Laktašima razgovarali sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem i predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem o prijedlozima i stavovima SNSD-a.

- Prijedlog SNSD-a je bio u prvoj varijanti da oni izađu i napuste Savjet ministara, a mi da ne uđemo u Savjet ministara, a treći plan da u novoj konstelaciji Savjeta ministara razgovaramo kako ćemo zajedno ući i da li ćemo zajedno ući u institucije BiH - rekao je Dodik.

On je naveo da je druga varijanta da oni ostanu tamo, a da SNSD insistira na činjenici da postoje izborni pobjednici koji nose odgovornost naroda da se bave odgovornim pitanjima na nivou BiH, ali i da se čeka razrješenje ovog pitanja.

- Potrebno je da obezbijedimo bar u segmentu zajedničkog nastupa svih političkih partija u parlamentu Republike Srpske zajednički dokument koji bi bio osnova ovoga što predlaže SNSD. Prihvatićemo sve što oni predlože, a što bude u funkciji jačanja digniteta Republike Srpske - istakao je Dodik.

On je dodao da su Šarović i Borenović rekli da ne misle da je dobro da izlaze iz zajedničkih institucija BiH, da je to problem i da su spremni da rade, a ako SNSD misli da treba nešto da se učini u pogledu donošenja nekih odluka, da će oni to uraditi.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska 2007. godine jasno manifestovala svoju snagu kada je bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak pokušao da interveniše u poslovnik o radu Predstavničkog doma.

- Svi odgovorni ljudi iz SNSD-a tada su rekli da ne žele više da rade u zajedničkim institucijama BiH, Nikola Špirić je napustio mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, /Milorad/ Živković mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a Nebojša Radmanović najavio da napušta Predsjedništvo BiH - rekao je Dodik.

On je naveo da su visoki predstavnici nakon toga povukli svoju odluku.

Dodik je istakao da Republika Srpska može samo da se brani jasnim, energičnim stavom bez oklijevanja i ikakvog uvažavanja onih koji žele da nanesu štetu Republici Srpskoj.