X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/09/2019 |  10:50 | Izvor: SRNA

Uvažiti individualne karakteristike učenika

Učenici prvog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini rade po novom nastavnom planu i programu u kojem je poseban naglasak stavljen na uvažavanju individualnih karakteristika učenika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.
Ministarstvo prosvjete i kulture (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Resorno ministarstvo dalo je saglasnost na ovaj plan koji je pripremio Republički pedagoški zavod, na osnovu relevantnih saznanja, istraživanja mišljenja nastavnika, nalaza stručno-pedagoškog nadzora, savjetodavnog rada sa nastavnicima i roditeljima o potrebi za izmjenama nastavnog programa prvog razreda, te savremenih naučnih saznanja i dostignuća.

- S obzirom da je fokus rada u prvom razredu više na socijalizaciji, a manje na obrazovnim ciljevima, potrebno je učenike više stavljati u poziciju da učestvuju, stvaraju, proživljavaju, a ne da ponavljaju i repordukuju sadržaje poučavanja - navodi se u saopštenju.

U skladu s tim, ističe se, izvršene su koncepcijske i sadržajne izmjene nastavnog programa, a poseban naglasak stavljen je na uvažavanje individualnih karakteristika učenika.

- Koncepcijske izmjene se ogledaju u tome da su ishodi učenja i sadržaji vaspitno-obrazovnih područja grupisani u logične cjeline - nastavne teme, a za svaku nastavnu temu je dato metodičko uputstvo koje nastavnicima olakšava interpretaciju/realizaciju nastavnog programa - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da ovo prate i sadržajne izmjene, odnosno izmjene ishoda i sadržaja učenja, koji jasno i eksplicitno upućuju na nastavu koja je zasnovana na iskustvenom učenju, igrolikim aktivnostima sa fokusom na međupredmetne kompetencije, kojima se ostvaruje uticaj na cjelovit razvoj učenika - radni, intelektualni, socijalni, emocionalni i fizički.