latinica  ћирилица
22/09/2019 |  16:52 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Obnavlja se manastir Udrim nakon vjekovnih razaranja

Manastir Udrim kod Zavidovića, koji je porušen u austro-turskim ratovima, već 300 godina čeka na obnovu.

Manastir je proglašen spomenikom kulture i Srpska pravoslavna crkva na čelu sa mitorpolitom Hrizostomom zatržilila je od vlasti Federacije BiH odobrenje za njegovu obnovu. Urađen je i idejni projekat, i nakon zvaničnog odgovora nadležnih čeka se početak radova.

Po narodnom predanju, manastir Udrim je zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka. Posvećen je svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Nema mnogo pisanih tragova o manastiru, pominje se u popisu iz 1604. godine kao jedini manastir na ovom području. Prije 300 godina, manastir je srušen i od tada stoji prepušten zubu vremena.

Protojerej i administrator manastira Udrim Zoran Živković kaže da su ostali oltar, krstionica, žrtvenik i prag ovog zdanja.

Manastir je izgarđen u raškom stilu, od ovdašnjeg riječnog raznobojnog kamena i sedre. Držati u ruci kamen star sedam vijekova na ovom svetom mjestu vrijedno je strahopoštovanja i divljenja. Cilj je obnoviti ga i vratiti u službu božiju.

Prije početka radova, biće obaljena arheološka ikopavanja manastira koja će dati jasniji istorijski pregled, a ovaj posao povjeren je muzeju iz Doboja.