latinica  ћирилица
22/09/2019 |  19:02 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Brčko: Advokati i dalje odbijaju da nabave fiskalne kase

Proces fiskalizacije u Brčkom još nije doveden do kraja. I pitanje je kada će. Problema je mnogo. Od neslaganja nosilaca vlasti - o tome ko bi trebalo da bude izuzet od fiskalizacije, do nabavke kasa, na kojim nije predviđeno izdavanje računa na oba pisma.

Četiri mjeseca nakon početka fiskalizcije rezultati u uvođenju kasa donekle dobri, bar tako tvrde zaduženi za ovaj posao u Vladi.

- Mi sami imamo blizu 2.800 poreskih obveznika do današnjeg dana koji se nalaze u sistemu fiskalizacije, i mislim da imamo maksimalno 200 obveznika, onih za koje znamo da bi morali biti u sistemu fiskalizacije - kaže Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta.

Oko 150 preduzeća u fiskalnom sistemu koji ne prijavljuju dnevni promet i 200 koji izbjegavaju fiskalne kase, platiće od 500 KM do 15.000 KM kazne, a neki od njih biće zatvoreni na 30 dana.

U Direkciji tvrde i da je naplata poreza za ova četiri mjeseca veća za 15 odsto, ali da bi poreskog novca bilo i više kada bi advokati izdavali fiskalne račune.

Iako na fiskalizaciji ove djelatnosti predano radi rukovodstvo Skupštine, pojedini u izvršnoj vlasti, tome se, međutim, protive.

- Bojim se da ćemo u svakom drugom slučaju imati problem i dalji nastavak obustave rada, a time i ugrožavanja prava građana koji očekuju nezavisnu pravnu pomoć, ukoliko imaju sporove u sudovima i u upravnim organima - rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta Brčko.

35 advokata i dalje štrajkuje, odbacujući fiskalizaciju! Pravdaju to činjenicom, da u blic-krig javnoj raspravi, nisu imali vremana da iznesu svoje nezadovljstvo o Zakonu.

Katastrofalan im je i u međuvremenu na brzinu izmijenjen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi trebalo da bude zamjena za privatnu advokatsku praksu. Cilj nekih političara je, tvrde advokati, kontrola sudskih presuda.

Zbog toga, će kažu, svaku najavljenu kaznu rješavati sudskim putem.

- Mi smo to očekivali i ranije i preduzećemo mjere u skladu sa zakonom. Dakle tražićemo sudsko odlučivanje, zahtijevati određena pitanja da se riješe - navodi advokat Mirko Simić.

Stranačka nadmoć nad političkim i pravnim sistemom često parališe odnose u Distriktu.

Tako je i sa fiskalizacijom advokatskog rada. Neke nosioce političke vlasti, čak ne interesuju ni pozitivna iskustva u Srpskoj, FBiH i u susjednim zemljama.

- Prije svega neki su u izvršnoj vlasti, kompoziciji iste, zagovornici fiskalizacije, neki protivnici, i onda imamo rješenje koje može biti nedovoljno dobro u takvom ambijentu - ukazuje Milan Purić, poslanik u Skupštini Distrikta Brčko.

Fiskalizacija je pala i zbog ćirilice. Nema je, iako je to ustavno i statutarno pravo građana Distrikta. Neko je odobrio nabavku latiničkog softvera iz FBiH, starog deset godina.

- Ne vidim razloga zašto smo mi koji treba da budemo najbolji u ovom regionu, postali najgori, nama je sve problem - naglašava Zoran Kokanović, poslanik u Skupštini Dustrikta.

Odgovorne za promašaj niko ne proziva, samo se najavljuje brza nabavka fiskalnih kasa i na ćirilici, i to o trošku budžeta.

A neopravdano zahvatanje iz kase, mnoge i ne interesuje. Idemo dalje u susret narednim izborima, čulo se iz skupštinskih klupa.