latinica  ћирилица
24/09/2019 |  09:08 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

NSRS o Zakonu o uređenju prostora i građenju

U Banjaluci je danas nastavljena redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

20.15 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju čije se najznačajnije izmjene odnose na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom prijedlogu zakona ponovila da se izmjenama ovog akta otklanja mnoštvo pravnih i administrativnih prepreka, a uspostavlja jednostavan i efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, sa minimalnim brojem formalnosti i koraka u postupku i jeftinijim troškovima postupka, čime se povećava konkurentnost tržišta.

19.20 - Najznačajnije izmjene u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju odnose se na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, rekla da se izmjenama ovog akta otklanja mnoštvo pravnih i administrativnih prepreka, a uspostavlja jednostavan i efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, sa minimalnim brojem formalnosti i koraka u postupku i jeftinijim troškovima postupka, čime se povećava konkurentnost tržišta.

Tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o ovom prijedlogu zakona, poslanik PDP-a Milenko Vićanović je rekao da će jednoštalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola pojednostaviti taj postupak.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da jednošalterski sistem, nažalost, neće zaživjeti zbog neurednih vlasničkih odnosa.

17.45 - Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je danas da će naredne sedmice biti imenovani stručni timovi koji će sačiniti akcione planove za reformu obrazovanja u Srpskoj.

Trivićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske definisala pravce, ciljeve i dinamiku reforme obrazovanja.

Ona je navela da će u privatnim osnovnim školama nastavni planovi i progami biti oni koje propisuje Republički pedagoški zavod.

17.00 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je, nakon redovne pauze, raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim je, između ostalog, propisano uvođenje Svetosavske nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja.

15.00 - U Narodnoj skupštini data je redovna pauza, nakon koje će sjednica biti nastavljena raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju kojim je, između ostalog, propisano uvođenje Svetosavske nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja.

Јedna od novina izmijenjenog zakona je i to da će supružnici i djeca poginulih boraca biti oslobođeni naknade za polaganje stručnih ispita.

Sjednica će biti nastavljena u 17.00 časova.

14.30 Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksim Skoko smatra da je neophodna reforma obrazovnog sistema u Srpskoj, s ciljem unapređenja i poboljšanja kvaliteta obrazovanja.

- Obrazovanje je temelj svakog društva i zato se mora što prije pristupiti njegovoj reformi. U ovom procesu potrebno je osavremeniti nastavne planove i programe, kao i način rada Republičkog pedagoškog zavoda - rekao je Skoko.

Poslanik Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić ocijenio je da je ovaj prijedlog zakona dobar jer će njegovim sprovođenjem biti poboljšan sistem osnovnog obrazovanja.

- Јedna od važnih odredaba zakona jeste ona kojom je propisano da će supružnici i djeca poginulih boraca biti oslobođeni naknade za polaganje stručnih ispita - rekao je Dragišić.

12.50 Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je značajno što je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano uvođenje Svetosavske nagrade, ali da bi bilo dobro nagradu uvesti i u predškolskom i srednjem obarazovanju, s ciljem unapređenja kvaliteta.

- Uvođenje Svetosavske nagrade u predškolskom i srednjem obarazovanju bio bi stimulans za prosvjetne radnike. Sigurno je da bi ovo doprinijelo poboljšanju kvaliteta i usavršavanju znanja prosvjetnih radnika na svim nivoima obrazovanja -rekao je Malešević.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić istakao je da mora biti konstantno provjeravano znanje nastavnika u osnovnom obrazovanju, jer je jedan broj njih nekompetentan.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović rekla je da je dobro što je zakonskim rješenjem predviđeno organizovanje sistematskih pregleda za učenike, ali i proslava mature u školskim objektima.

10.30 Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano je uvođenje Svetosavske nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je jedna od novina izmijenjenog zakona i to da će supružnici i djeca poginulih boraca biti oslobođeni naknade za polaganje stručnih ispita.

Obrazlažući zakonsko rješenje Trivićeva je rekla da su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju ostale ključne izmjene kao i u Nacrtu, kojima je predviđeno da će mala matura biti proslavljana u školskim objektima.

- Predviđeno je i da u okviru specijalnih škola za djecu sa poteškoćama u razvoju budu osnovani resursni stručni centri, da bi usluga bila dostupna što većem broju djece u Srpskoj - dodala je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske u junu usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju sa zaključkom da bude obavljena javna rasprava.

-----------------

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti.

Poslanici će u drugom dijelu šeste redovne sjednice razmatrati i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o registraciji poslovnih subjekata u Srpskoj, javnim putevima i naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Narodni poslanici bi o apsolviranim tačkama dnevnog reda trebalo da se izjasne u "Danu za glasanje", u petak, 27. septembra, najavljeno je iz Narodne skupštine.