latinica  ћирилица
24/09/2019 |  11:38 | Autor: SRNA

Zaharova: Neizdavanje viza nepoštovanje članica UN

Američko neizdavanje viza određenom broju članova ruske delegacije za Generalnu skupštinu UN primjer je nečuvenog nepoštovanja Vašingtona prema članicama svjetske organizacije, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/Ekaterina Česnokova)

- Određenom broju članova ruske delegacije Amerika nije dala vize kako bi učestvovali na sjednici Generalne skupštine UN. To je primjer američkog nepoštovanja prema članicama UN i nepoštovanje svojih obaveza kao zemlje domaćina - istakla je Zaharova.

Agencija TASS navodi da će o ovom problemu biti riječi tokom sastanka između šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majkla Pompea.

Prema njenim riječima, američka strana tvrdi da je problem čisto tehničke prirode, poput isteka roka za podnošenje zahtjeva za vizu i slično.

Ona je navela da to nije tačno jer su dokumenti predati na osnovu datuma koje su dale američke diplomate, te da su zahtjevi predati dva mjeseca prije polaska odbijeni uz napomenu "da su podnijeti prerano".

Nešto ranije je predsjedavajući Komiteta za spoljna pitanja Savjeta Federacije Konstantin Kosačev izjavio da on i još nekoliko ruskih senatora nisu dobili američke vize i da neće moći da prisustvuju godišnjoj sjednici Generalne skupštine UN.