latinica  ћирилица
06/10/2019 |  09:01 ⇒ 21:08 | Autor: SRNA

Žiča: Obilježavanje osam vijekova autokefalnosti SPC

U manastiru Žiča danas je zvanično počelo obilježavanje osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, čiji je utemeljivač Sveti Sava.
Patrijarh Irinej u manastiru Žiča - Foto: Facebook
Patrijarh Irinej u manastiru ŽičaFoto: Facebook

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da Srbi kao narod ne bi postojali bez svetosavske Srpske pravoslavne crkve  i da mu je vjernost svetosavskom zavjetu omogućila da preživi i da ne poklekne u teškim vremenima.

Patrijarh Irinej je u poslanici povodom 800 godina od autokefalnosti SPC podsjetio na sve ono što je za šezdesetak godina ovozemaljskog života uradio Sveti Sava koji je kod Srba razvijao ljubav prema bogosluženju, pokazavši im, svojim primjerom, objedinjen molitveni podvig zajedničke i pojedinačne molitve.

Srpski patrijarh je napomenuo da je Sveti Sava davne 1219. godine izdejstvovao autokefalnost za SPC i da je taj događaj vododelnica koja račva srpsku istoriju na onu prije Svetog Save i na onu poslije njega.

- Plodovi tog velikog događaja su nepobitni i dalekosežni. Oni obeležavaju svu našu istoriju u svim oblastima života, nauke, kulture, duhovnosti i državnosti – jednom rečju, identiteta i samog istorijskog bića i opstanka našeg naroda - naveo je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući opredjeljenju Svetoga Save omogućeno je i dovršeno identitetsko uobličavanje i sazrijevanje srpskog naroda, a crkvenom samostalnošću i potonjim duhovnim plodovima, koje je ona dala, projavljeno je njegovo crkveno, kulturno i nacionalno punoljetstvo.

Patrijarh je istakao da je to Savino opredjeljenje formiralo svetosavski zavjet, Srbima beskrajno dragocjen, a da je iz njega iznikao i potonji kosovski, svetolazarevski zavjet.

- Zahvaljujući tome preživeli smo i pobedili sijaset iskušenja i nevolja koje su pratile, a, kako vidimo, i danas prate istorijsku sudbinu našeg naroda - naveo je patrijarh Irinej.

On je ukazao da su Srbi preživjeli i teror i egzekucije obezboženih Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cijepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih vremena do danas, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vrijeme ostajući uspravni.

Patrijarh je ukazao da se treba moliti da vjernost svetosavskom putu i zavjetu osposobi srpski narod da očuva "svoju svetu i zavjetnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnika ovoga svijeta s ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu".

Patrijarh Irinej je naglasio da srpski narod u najvećem periodu svoje istorije nije bio objedinjen unutar istih državnih granica, ali da uprkos tome nije izgubio svoj identitet, jer ga je čvrsto ukotvio u Crkvi.

- Tako i danas, tamo gde je prisutna u srpskom narodu, Crkva čini temelj njegovog identiteta. Posebno u krajevima gde je ugrožen, narod u Crkvi svetosavskoj nalazi snagu za dalji opstanak, nalazi tiho pristanište i utehu za svakodnevni život. Zato recimo jasno i glasno - bez svetosavske SPC, mi Srbi, kao narod, danas ne bismo ni postojali - istakao je patrijarh Irinej u poslanici.

Srpski patrijarh je napomenuo da se Crkva za osam vjekova čuvanja pravoslavnog identiteta srpskog naroda nikada nije zatvorila u uske nacionalne okvire već je otvarala svoja vrata i punila krstionice onima koji su u Hristu Bogočovjeku prepoznavali svoga Spasitelja, bez obzira na nacionalnu pripadnost, boju kože, jezik kojim govore i prostor na kome žive.

 -Stoga je ona ne samo srpska već i vaseljenska, kao što su to, uostalom, i sve druge pomesne Crkve - navedeno je u patrijarhovoj poslanici u kojoj je zajedno sa arhijerejima SPC poželio srećna i blagoslovena veliki jubilej