latinica  ћирилица
07/10/2019 |  16:35 ⇒ 17:11 | Autor: SRNA

Bez problema sa kapacitetom i bezbjednošću u zatvorima

U kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj nema problema sa smještajnim kapacitetima za osuđena i pritvorena lica, a stanje bezbjednosti u njima je na zadovoljavajućem nivou, istakao je pomoćnik ministra pravde Srpske u resoru za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić.
Pero Dunjić (Foto:nezavisne.com) -
Pero Dunjić (Foto:nezavisne.com)

On je naveo da je popunjenost kapaciteta 66 odsto kada je riječ o muškarcima, 77 odsto na odjeljenjima za žene, dok je u pritvorskim jedinicama popunjeno 43 odsto mjesta.

- Kapaciteti su popunjeni sa oko 60 odsto za osuđena i oko 50 odsto za pritvorena lica. U svim kazneno-popravnim ustanovama, osim Kazneno-popravnog zavoda Foča, gdje se nalaze samo osuđenici, imamo i pritvorena lica. U Kazneno-popravnom zavodu Foča imamo Odjeljenje sa posebnim režimom koje je popunjeno 70 odsto - precizirao je Dunjić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je stanje bezbjednosti u kazneno-popravnim ustanovama na zadovoljavajućem nivou, iako u njima boravi veliki broj osuđenika iz kategorije visokorizičnih, a mnogo više lica iz te kategorije se nalazi u pritvorskim jedinicama.

Dunjić je naveo i da u kazneno-popravnim zavodima u Srpskoj boravi 168 lica koja su osuđena i pritvorena na osnovu presuda i odluka Suda BiH i sudova Brčko distrikta jer nije počeo sa radom zatvor u Vojkovićima.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući investicijama, mnogo je urađeno na poboljšanju uslova osuđenim licima za izdržavanje kazni, a krajem avgusta na lokaciji Golo brdo počela je izgradnja novog zatvora u sastavu Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina, koja se finansira iz IPA fondova.

- Da je stanje na zadovoljavajućem nivou i da imamo dobre rezultate pokazao je i u posljednji izvještaj Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja koji sprovodi najstrožu inspekciju koja je moguća u kazneno-popravnim ustanovama u Evropi. U izvještaju su iznesene pohvale za rad službenih lica u kazneno-popravnim ustanovama i uslove u kojima se nalaze osuđenici - kaže Dunjić.

On kaže da su svi osuđenici koji su upućeni u kazneno-popravne ustanove u Srpskoj na izdržavanje zatvorskih kazni na vrijeme primljeni i smješteni, te da se nikada nije dogodilo da budu vraćeni, da nema dovoljno kapaciteta i da ne budu zbrinuti kao što je propisano zakonima u Srpskoj i međunarodnim pravilima.

Dunjić je odbacio spekulacije da su osuđenici dobijali pomilovanje ili uslovni otpust za novac ili drugi vid mita.

- Predsjednik sam Komisije za pomilovanje pri Ministarstvu pravde, a već sedam godina sam i u Komisiji za uslovni otpust i garantujem da nijednom osuđenom licu nije dato pomilovanje ili uslovni otpust za finansijsku korist ili slično - rekao je Dunjić.

Prema njegovim riječima, osuđena lica samo svojim izuzetnim vladanjem i ponašanjem mogu da dobiju uslovni otpust, a u većini slučajeva neophodan je i prijedlog rukovodioca kazneno-popravne ustanove.

- Može se desiti da osuđeno lice Komisiji podnese molbu, ali ako nema prijedloga ustanove i ako ne piše da je proces resocijalizacije završen i da je kažnjavanje postiglo svrhu, Komisija neće dati uslovni otpust. Ako nema prijedloga rukovodioca ustanove, 98 ili 99 odsto molbi osuđenika je riješeno negativno - istakao je Dunjić.

On je precizirao da je na posljednjoj sjednici Komisije za uslovni otpust od 25 prijedloga rukovodilaca ustanove 18 riješeno pozitivno, te da je svih osam samostalnih molbi osuđenika odbačeno.