latinica  ћирилица
09/10/2019 |  13:59 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Ulazak u BiH pripadnika ID - ozbiljna bezbjednosna prijetnja

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju za BiH predstavlja najavljeni ulazak u BiH devet bivših pripadnika Islamske države koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Komentarišući izjavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika Islamske države, Župljanin je rekao Srni da se radi o ozbiljnom bezbjednosnom pitanju koje mora biti pod punom kontrolom i nadzorom organa nadležnih za bezbjednost u BiH.

- Poznato je da oni tamo nisu bili humanitarni radnici i da nisu dijelili humanitrnu pomoć, već su učestvovali u izvršavanju terorističkih akata i označeni su od svih relevantnih međunarodnih bezbjednosnih agencija kao bezbjednosna prijetnja, ne samo za BiH, nego i za mnoge zemlje u kojima bi se eventualno mogli pojaviti - pojasnio je Župljanin.

On ističe da je ključno za nadležne u BiH da ulazak bivših pripadnika Islamske države bude pod punom kontrolom nadležnih organa i bezbjednosnih agencija u BiH.

- Proces njihovog prihvata treba obaviti u skladu sa zakonom i privesti ih postupajućem tužilaštvu koje će sprovesti sve potrebne istražne radnje. Nakon toga, za očekivati je da budu izvedeni pred sud i odgovaraju za ono šta su činili, a što je u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom - kaže Župljanin.

Očekuje da će u budućnosti biti još ovakvih lica koja će biti deportovana u BiH, zbog čega je potrebno da nadležne institucije sačine poseban plan za prihvat i nadzor takvih ljudi, te njihovo suočavanje sa zakonom i izricanje odgovarajućih sankcija.

Župljanin napominje da treba da budu istraženi svi zločini koje su ova lica počinila u BiH i Siriji i da za njih budu procesuirani.

- U BiH još postoje lica koja su počinila zločine u proteklom ratu u BuH, a nisu privedena pravdi - rekao je Župljanin.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je Srni da će uskoro iz Sirije u BiH biti deportovano devet bivših pripadnika Islamske države koji su se borili za ovu terorističku organizaciju.