latinica  ћирилица
09/10/2019 |  15:15 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Za investiranje u Derventi zainteresovane mnoge strane kompanije

Za investiranje u privredne kapacitete u Derventi zainteresovane su kompanije iz Poljske, Rusije, Austrije i Njemačke.

Opština u saradnji s republičkim institucijama pokušava da obezbijedi još povoljniji ambijent za ulagače.

O tome je razgovarano na sastanku načelnika Milorada Simića i ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića.

Više od 800 privrednih subjekata u Derventi dobra su preporuka i za nove strane investicije.

Zainteresovanih ima.Osim Poljaka, Austrijaca i Nijemaca, sve češće u Derventu svraćaju i Rusi. Opština zbog toga mora da širi industrijsku zonu, ali se suočava s problemom.

- Nama se dešava da ne možemo ostvariti pravo na zemljište na koje polažemo pravo po osnovu katastra. Nismo u prilici licitirati zemljište i čekamo po deset godina - pojašnjava Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

Nadležne službe moraju brže da rješavaju takve probleme da investitori ne bi čekali. Pomoć budućim investitorima namjerava da proširi i Vlada Srpske, pa bi strani ulagači mogli imati još veće povlastice, kaže ministar.

- Z lica koja se zaposle s Biroa, porezi i doprinosi koji se uplaćuju na kraju godine vraćaju se za to ulaganje. Dosad je to na 12 mjeseci a u budućnosti se planira da se to uvede i za dvije godine - istakao je Petričević.

Italijanski investitor koji se bavi obradom metala i koji u Derventi posluje skoro deceniju, kaže da ima priliku da privuče investitore iz Poljske koji namjeravaju da presele svoje fabrike.

- Priča se o tome da to ubrzo bude posao za 50 do 70 radnika, a onda u roku od tri do pet godina da se stigne do 400 radnika - kaže investitir iz Italije Mauricio Baldi.

U Derventi se metalski radnici traženi. Darko Ćosić radi već četiri godine.

- Zadovoljan sam uslovima rada, radnim vremenom, platom. Uglavnom ima pomaka, kako sam došao raditi tri puta je bilo povećanje plate - dodaje Darko.

Derventa godišnje izveze više od 300 miliona maraka proizvoda i robe na inostrano tržište.

Јedna je od lokalnih zajednica koja ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH.