X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/10/2019 |  14:07 | Izvor: RTS

Sud odbacio krivičnu prijavu protiv Amfilohija

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, podnesenu zbog navodnog "krivičnog djela izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje", prenosi RTCG pisanje Pobjede.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

U obrazloženju odluke navodi se da ne postoji osnovana sumnja da je Amfilohije počinio "prijavljeno krivično djelo, ni bilo koje drugo krivično djelo iz nadležnosti Višeg tužilaštva".

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Podgorici Tatjana Begović je u odluci navela da "se u radnjama prijavljenog ne ostvaruju elementi krivičnog djela izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje".

Navodi se i da radnja izvršenja osnovnog oblika tog krivičnog djela podrazumijeva javno podsticanje na nasilje ili mržnju, prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti.

U pravnoj ocjeni stoji da se govor mitropolita Amfilohija "kretao u granicama slobode izražavanja koja je zaštićena članom 47 Ustava Crne Gore", te da "nije javno podsticao na nasilje ili mržnju prema određenoj grupi", navodi RTCG.

- Upotreba termina 'autofekalna crkva' može biti uvredljivog karaktera, ali sama uvredljivost ne znači i mržnju, a još manje pozivanje na nasilje. Takođe, govor prijavljenog Radovića sadržao je kritiku upućenu prvenstveno na račun crnogorskih vlasti, a ne crnogorskog naroda, sa kojeg razloga ovaj tužilac nalazi da ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni Radović Risto izvršio krivično djelo izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika - ocjena je tužiteljke Begović.

Crnogorski pokret podnio je prijavu zbog Amfilohijevih izjava, među kojima je i ta da su "brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji", navodi RTCG.