latinica  ћирилица
10/10/2019 |  18:21 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

I danas osude uvreda na račun patrijarha Irineja; Sramno i bestidno!

I danas stižu osude uvreda, koje su na račun patrijarha srpskog Irineja izrekli poslanik SDS-a Nebojša Vukanović i ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Od Vukanovićevog teksta, u kojem je izvrijeđao patrijarha povodom dodjele ordena Miloradu Dodiku, ogradili su se i funkcioneri SDS-a.

Prvi koji je to uradio bio je član Glavnog odbora Milovan Bjelica.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da ova stranka u svom programu i politici ima jasno određenje o pitanju Srpske pravoslavne crkve i njenih velikodostojnika.

Na pitanje kako komentariše uvrede Dragana Mektića i Nebojše Vukanovića na račun patrijarha Irineja, Šarović kaže da sa takvim stavovima nije saglasan.

- Moram priznati za komentar Mektića nisam čuo pa ne mogu bilo šta da kažem. G-din Vukanović nije član SDS-a, on ima svoju posebnu organizaciju i jeste sa nama u koaliciji u NSRS. Ako me pitate, ja se s njegovim stavovima ne slažem - istakao je Šarović.

Za potpredsjednicu Narodne skupštine Sonju Karadžić Јovičević stavovi Mektića i Vukanovića o patrijarhu Irineju su njihovi lični, a ne stranački.

Nazivajući ih neprimjerenim, Karadžić Јovičević podsjeća da je SDS vratio vjerunauku u škole.

- Ukoliko je postojala politička želja da se komentarišu oni koji su dobitnici ordenja, odličja itd. to nije trebalo raditi preko patrijarha, nego na neki drugi način, bilo to iz političkih ili nekih drugih dnevno - političkih pobuda. Mislim da ovo nije način i ono što je meni najvažnije, to ne bi trebalo dovoditi u vezu sa SDS-om, jer to nije naš stav - kaže Karadžić Јovičević.

A Milovan Bjelica, koji je prvi pozvao da SDS reaguje, danas je pozvao Dragana Mektića da javnosti objasni još neke stvari.

- Mektić bi trebalo da kaže koliko je novca dobio od jednog privrednika iz Beograda 2014. godine na ime podrške SDS-u i za šta ga je potrošio. Nakon što je ponovo tražio novac, Predsjedništvo SDS-a ga je prošle godine smijenilo s mjesta šefa Izbornog štaba stranke za opšte izbore - dodaje Bjelica.

Iz redova SNSD-a poručuju - ponašanje Vukanovića i Mektića vodi SDS ka tome da do sljedećih opštih izbora izgube još 50 hiljada glasova, koliko su izgubili na prošlim izborima.

- Ovdje je osnovni princip - ko god je dobar sa Dodikom i ko god mu da priznanje taj je loš. I Kusturica i vladika Grigorije i dr. velikodostojnivici i Putin, pa je loš i najveći velikodostojnik CPC. Vi udarate na SPC - kategoričan je Srđan Mazalica, zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Ako vodite probosansku pokitiku i podilazite Bakiru i Komšiću, potpuno je logično da na kraju zaratite i sa SPC kad ste već sa svim srpskim partijama i organizacijama otvorili sukob - navodi Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Najoštrija od svih osuda stiže iz Hercegovine.

- Sramno i bestidno pero Nebojše Vukanovića ukaljalo je Srpsku pravoslavnu crkvu, najveću i najvrijedniju svetinju koja je narod srpski održala na okupu i opstala u teškim vremenima punih osam vijekova - saopšteno je iz Saveza opština istočne Hercegovine.