latinica  ћирилица
14/10/2019 |  18:42 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Hoće li bijeljinska Šećerana konačno dobiti novog vlasnika?

Do kraja oktobra biće poznato da li je bijeljinska šećerana u stečaju dobila kupca.

Odbor povjerilaca prihvatio je pismo namjere srpskog bankara iz Kine, Dragana Đuragina, koji želi da fabriku kupi za sedam miliona maraka i pokrene proizvodnju šećera. O ovoj ponudi, u narednih sedam dana, izjasniće se i skupština povjerilaca, a obaveza je investitora da do početka novembra uplati avans od deset odsto, čime bi potvrdio ozbiljnost ponude.

Dragan Guru Đuragin, jedan je od brojnih potencijalnih kupaca koji su tokom posljednjih godina obilazili Fabriku šećera, ali se njegova ponuda izdvojila i po vrijednosti i po razrađenosti pisma namjere. Bankar iz Kine, do sada nepoznat javnosti u Srpskoj naveo je da je spreman da imovinu Šećerane plati 7.000.000 maraka.

- U njegovom pismu namjere decidno stoji da će nastaviti proces proizvodnje, da će zaposliti već do marta 150 bivših radnika i novih radnika, da dovode u red fabriku šećera i da ako ne sljedeće godine onda one naredne počne sa procesom proizvodnje šećera - rekao je Nebojša Matić stečajni upravnik Fabrike šećera Bijeljina u stečaju.

Među bivšim radnicima fabrike šećera optimizam izazvaju detalji pisma namjere, po kojima budući vlasnik želi odmah da zaposli 50 stručnjaka za remont fabrike, i još stotinjak radnika, te da od idućeg ljeta pokrene proces proizvodnje. Fabriku je posjetio prije oko mjesec dana.

- Sve ono što je pričao dok je bio u obilasku šećerane, on je stavio u pismo namjere. Svi dosadašnji kupci su pričali priče a kada je dolazilo do pisma namjere, kad je trebalo da se uhvati za džep, svi su mijenjali neke svoje iskaze. Svi su nešto zahtijevali, i vidjelo se da to ne ide u tom pravcu - naveo je Ilija Grkinić bivši radnik Fabrike šećera Bijeljina.

Tokom poslednje godine kao potencijalni kupci pojavila su se povezana preduzeća iz Turske Soltis i Sarijel koja su ponudila traženu cijenu od deset miliona maraka, ali vlasnici nisu bila spremni ni da uplate obavezni depozit od 50.000 maraka.

Stizale su ponude i iz Vijetnama, Srbije i Republike Srpske, ali investitori nikako nisu prihvatali da za deset miliona maraka kupe fabriku koja već duguje više od 16 miliona. Da li će novi potencijalni kupac imati novac koji je ponudio za kupovinu šećerane znaće se vrlo brzo jer je pismom namjere pored avansa do kraja oktobra obećao i isplatu pune kupoprodajne cijene u roku od šest mjeseci.