latinica  ћирилица
15/10/2019 |  12:31 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Od danas migrantima ograničeno kretanje

Policija Unsko-sanskog kantona počela je sa dislociranjem migranata i izbjeglica koji su boravili na javnim površinama i u napuštenim objektima na lokaciju privremenog prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća.
Migranti u Vučjaku - Foto: nezavisne novine
Migranti u VučjakuFoto: nezavisne novine

Angažovan je veliki broj policijskih službenika, prenose federalni mediji.

Kantonalna Vlada na ovaj način počela je primjenjivati mjere ograničavanja kretanja.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić istakao je da su, usljed sve većih priliva migranata i alarmantne situacije, kantonalne vlasti odlučile da pokušaju normalizovati situaciju.

- Ove mjere bile su operativne tokom vikenda, biće i danas, kao i u narednom periodu. Mjere se odnose na izmještanje svih osoba koje nemaju adekvatan smještaj i koje se ne nalaze u nekom od legalnih smještaja u prihvatnim centrima koji su organizovani na području Unsko-sanskog kantona - rekao je Šiljdedić.

On je naveo da će sve osobe koje se nalaze na javnim površinama, u napuštenim objektima i neprijavljenom smještaju u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bihaću i drugim gradovima biti izmještene u kamp Vučjak.

Kantonalne Vlasti, ali i građani, svakodnevno upozoravaju da je ozbiljno narušena bezbjednosna i zdravstveno-epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu.

Šiljdedić je naveo da je cilj ove mjere da se koliko-toliko uredi normalan život građana u kantonu, te prevencija svih negativnih aktivnosti od prosjačenja, skitnje, krivičnih djela, provala u privatne objekte i slično.

- To na neki način nije ograničavanje kretanja, ali sve osobe koje su uzurpirale javne površine i naselja biće premještene u kamp Vučjak. Za sada imamo mogućnost da ih smjestimo, a u suprotnom očekujemo od drugih gradova da rasterete Bihać - istakao je Šiljdedić.

Dolaskom zime migrantima na području Bihaća postaje sve teže, zbog čega je gradonačelnik ovog grada Šuhret Fazlić danas u obraćanju medijima u Sarajevu istakao potrebu veće uključenosti nadležnih institucija u rješavanje problema migrantske krize.

Bihać je već dvije godine pod stalnim pritiskom ilegalnih migranata, dok humanitarna, bezbjednosna i epidemiološka situacija postaje alarmantna dolaskom hladnijih mjeseci, kako za migrante, tako i za građane.

Fazlić naglašava da Ministarstvo bezbjednosti BiH i nadležne institucije nisu provele nijedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela, koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.

Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše u prihvatnim centrima se nalazi oko 3.500 migranata, a procjenjuje se da ih je oko 2.500 neregistrovanih, odnosno van centara.

Svaku noć talgo vozom iz Sarajeva u Bihać dolazi minimalno 150 migranata.