latinica  ћирилица
15/10/2019 |  17:13 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Suđenje Drekoviću: Svjedok prisustvovao uviđaju nakon pogibije Koprivice

U nastavku suđenja generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine, bivši pripadnik Policijske stanice Kalinovik Rajko Višnjevac rekao je da je nakon eksplozije granate u centru zatekao mrtvu Stanislavu Koprivicu u krilu Dušanke Nišić, koja se od šoka nije micala.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

Višnjevac je rekao u Sudu BiH da je tokom uviđaja koji je obavljao nakon pada prve granate tog dana u Ulici Pešuta Klarića, čuo zvižduk granate iz pravca Bjelimića, zbog čega se pobjegao u obližnju zgradu.

- Nakon eksplozije, među prvim sam došao na mjesto događaja i zatekao Stanislavu koju je u krilu držala Dušanka. Na obližnjoj zgradi i prodavnici bila su polupana stakla i odvaljen beton od podzide. Pozvao sam Milivoja Sladoju koji je bio u blizini i rekao mu da odnese Dušanku u Dom zdravlja jer je Stanislava već bila mrtva. Nju su nešto kasnije odnijeli - ispričao je svjedok.

On je precizirao da je granata pala u Karađorđevoj ulici, dvadesetak metara od hotela Lelija, te da je uviđaj obavio inspektor Centra javne bezbjednosti Srbinje /Foča/ Rade Gagović, a da je on potpisao zapisnik jer je bio prisutan.

Višnjevac je rekao da se zbog protoka vremena ne može sjetiti datuma kada je Kalinovik bombardovan, kao ni sadržaja iz zapisnika koje je pisao nakon obavljanja brojnih uviđaja iz različitih oblasti kriminaliteta, te da li je uzimao izjave povrijeđenih.

Ipak, prisjetio se da je prva granata pala na kuću Todora Eleza iz pravca Rogoja, a da je u Potocima od granate "ranjeno dijete Tošović", o čemu je sačinio službenu zabilješku.

Višnjevac se sjetio i da je izašao na mjesto ranjavanja izbjeglice iz Konjica Ratka Đogića, ali se nije mogao sjetiti gdje je to bilo.

Tužilac Milanko Kajganić predočio je svjedoku nekoliko zapisnika u kojima su sadržani podaci o granatiranju Kalinovika, koji je potvrdio da ih je on potpisao.

Odbrana je uložila prigovor na relevantnost i zakonitost ovih dokaza uz obrazloženje da se oni ne odnose na period inkriminisanog događaja, da se na pojedinim zapisnicima nalazi samo potpis svjedoka, te da je zapisnike pisao rukom.

U nastojanju da ospori kredibilitet ovog svjedoka, Drekovićev branilac Kadrija Kolić postavljao je niz pitanja koja se ne odnose na period obuhvaćen u optužnici, a koja je predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić zabranio.

Drekovićev branilac, advokat Mirsad Crnovršanin zatražio je od Suda BiH da izda naredbu Policijskoj upravi u Foči i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da im dostave dokaze o radu Višnjevca tokom 1995. godine, nakon čega bi na narednom ročištu nastavili njegovo unakrsno ispitivanje.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobar.