latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:34 ⇒ 17/10/2019 | 07:51 | Autor: SRNA

Bez saglasnosti Srpske usvojen Akcioni plan

Savjet ministara u tehničkom mandatu je bez saglasnosti Vlade Republike Srpske usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz analitičkog izvještaja Evropske komisije koji je sastavni dio mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Želimo da skrenemo pažnju javnosti na činjenicu da je Savjet ministara u tehničkom mandatu na jučerašnjoj telefonskoj sjednici usvojio Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, bez saglasnosti Vlade Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Iako su nadležne institucije Republike Srpske učestvovale u definisanju i usaglašavanju svih mjera za realizaciju prioriteta iz njihove nadležnosti, Savjet ministara u tehničkom mandatu je, bez saglasnosti Vlade Srpske, usvojio ovaj akcioni plan.

- U saopštenju Savjeta ministara u tehničkom mandatu se navodi da usvojeni dokument sadrži 729 mjera za realizaciju 115 prioriteta Evropske komisije, što je netačna informacija iz razloga što su institucije u BiH usaglasile 691 mjeru od ovog broja, dok je preostalih 38 mjera još u procesu usaglašavanja koji se odvija u okviru mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija. Sve dok navedene mjere ne budu usaglašene u okviru mehanizma koordinacije, ne mogu biti tretirane kao sastavni dio Akcionog plana - pojašnjavaju iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Vlada Republike Srpske, ostaju posvećeni procesu evropskih integracija uz potpuno uvažavanje ustavnih nadležnosti, kao i poštivanje usaglašenog mehanizma koordinacije, te pozivaju Savjet ministara koji djeluje u tehničkom mandatu da zaustavi praksu usvajanja dokumenata bez saglasnosti Vlade Srpske.