X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
16/10/2019 |  18:50 | Izvor: SRNA

Kitarovićeva i Škoro vode rat za podršku Katoličke crkve

Dva kandidata konzervativne i nacionalističke Hrvatske - Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro vode rat za većinsku podršku Katoličke crkve i vjernika.
Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro (foto:Marko Ljubić) -
Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro (foto:Marko Ljubić)

Ankete ukazuju na činjenicu da bi i Kitarovićeva i popularni pjevač nacionalnih hitova Škoro u drugom krugu pobijedili bivšeg premijera i nekadašnjeg šefa SDP-a Zorana Milanovića.

Kako procjenjuju hrvatski portali i analitičari, krugovi Katoličke crkve su jako podijeljeni u tom pogledu.

Kitarovićeva već sada kampanju usmjerava na vjernike, konzervativni dio glasača i "domoljube", otvoreno koketirajući sa šovinističkim glasilima i javnim ličnostima, te odlazeći na mise u razne dijelove zemlje.

Škoro je, sa druge strane, bio gost na Kaptolu na tribini o padu Berlinskog zida u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer", čime je dao do znanja da ima podršku u visokim krugovima najmoćnije organizacije u Hrvatskoj - Katoličke crkve, a uz njega je i Miroslav Tuđman, sin "oca nacije" Franje Tuđmana, prenosi portal "Dnevno".

Katolički sveštenici uveliko lobiraju - neki za Škoru, a neki za Kitarovićevu. Nakon mise u njenoj župi u Јelenju, kojoj je prisutvovala, lokalni sveštenik direktno je pozvao vjernike da na izborima na glasačkim listićima zaokruže ime Kitarovićeve.

Јedan od aduta Miroslava Škore postao je poznati hrvatski komičar Željko Pervan, koji je, prema sopstvenim riječima, "pronašao Isusa" i, kako navode mediji, preobratio se iz ateiste u vjernika. Taj angažman dao je Škori novu snagu u desnom političkom spektru.

Kitarovićeva ne skriva da traži podršku čak i najekstremnijih dijelova hrvatskog društva, pa je kampanju počela intervjuom u proustaškom "Hrvatskom tjedniku", dok je Škoro najavio da bi zabranio Samostalnu demokratsku srpsku stranku, ako bude bilo kakvih pravnim osnova.

Hrvatsko biračko tijelo je, uglavnom, konzervativno, posebno Slavonija i Dalmacija i to su područja na kojima će se odlučiti pobjednik duela Kitarović - Škoro, koji će, vjerovatno biti i ukupni pobjednik izbora, procjenjuju hrvatski portali.