latinica  ћирилица
21/10/2019 |  15:54 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Nastup Srpske na Sajmu knjiga posvećen je 500. godišnjici Goraždanske štamparije

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je 11. nastup izdavaštva Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Nastup Republike Srpske posvećen je 500. godišnjici Goraždanske štamparije koja je bila jedna od najranijih srpskih štamparija.

Goraždanska štamparija druga je srpska štamparija na Balkanu, što znači da nijedan drugi narod nije imao to epohalno otkriće niti se njime znao tada služiti.

- Naši Ljubavići, Đurać i Teodor su otišli u Italiju, tamo izučili zanat, kupili presu, štampali i onda je izmjestili u svoje rodno mjesto da rade pri Hramu Sv. velikomučenika Hrista Georgija u Donjoj Sopotnici - prića Biljana Samardžić, autorka Starostavne goraždanske knjige.

Srpski narod se kroz svoju istoriju za jezik i identitet borio knjigom koja je velika snaga i sila, rekao je mintropolit dabrobosanski Hrizostom.

- Svaka knjiga, a posebno knjige Goraždanske štamparije, u sebi nose veliku poruku koja je upravo kulminirala obnavljanje autokefalnosti Srpske crkve - dodao je mitropolit. 

- Mislimo na srpskom jeziku i pišemo ćirilicom, istom onom ćirilicom, kojom je prije pet vijekova Goraždanska štamparija, u čijem je znaku i ovogodišnje reprezentativno predstavljanje Republike Srpske, štampala prve knjige - rekla je ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.

I ove godine u okviru bogatog programa putem različitih promocija i tribina i književnih večeri, širokoj sajamskoj publici biće predstavljena književnost, izdavaštvo i kultura Republike Srpske kao važan dio ukupnog srpskog stvaralaštva, s posebim ciljem da geografske granice ne mogu niti postoje u smislu kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i onoga što je naslijedio.

- Shvatajući značaj pisma i jezika za očuvanje srpskog narodnog i ličnog identiteta u ovom turbulentom vremenu, smatram da i u ovoj, i u svakoj sličnoj prilici ,moramo ukazivati i ponavaljati da nemamo prečeg posla od zajedničke, ujedinjene borbe za očuvanje srpskog jezika i pisma, kao i srpske nematerijalne baštine, tradicije i kulture u krilu Svetosavlja - istakao je Mlađan Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Nastup Republike Srpske obilježiće predstavljanje 43 izdavača i 54 promocije na kojima će biti predstavljeno 114 naslova, knjiga, časopisa, zbornika i književnih radova.