X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
22/10/2019 |  19:12 ⇒ 20:05 | Izvor: RTRS

Visokom obrazovanju potrebna ozbiljna reforma (FOTO)

Digitalna transformacija, informaciono društvo, digitalne tehnologije i praktična nastava, od ove godine biće zastupljeni u četiri nova studijska programa na prvom ciklusu na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Ovaj fakultet posjetio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je nakon sastanka sa rukovodstvom fakulteta  rekao da je visokom obrazovanju potrebna ozbiljna reforma.

Fakultet političkih nauka u Banjaluci prepoznao je značaj osavremenjavanja studijskih programa oblastima koji se bave informacionim tehnologijama. Fakultet je svjestan značaja reformskih načela među kojima su racionalizacija, modernizacija i internacionalizacija.

- Naišli smo na dobar odziv, a promjene koje uvodimo to i zaslužuji. Nova savremena vremena zahtijevaju nove ljude spremne za nova znanja, ljude otvorenog uma. Iako FPN nije tehnički fakultet, on mora da odgovori zahtjevima vremena - rekao je Zdravko Zlokapa dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radomir Gajanin dodao je da će sam Univerzitet kao i on, podržati promjene koje idu u korak s najavljenim reformama.

Foto: RTRS

Istraživanje koje je sproveo Fakultet političkih nauka pokazalo je da je 70 odsto svršenih studenata u radnom odnosu. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik smatra da je reforma obrazovanja ozbiljan posao u kojem se treba osloboditi nepotizma, ali i negativne prakse pojedinih privatnih fakulteta na kojima se za malo novca može dobiti diploma.

- Moraćmo uvesti gradaciju, tako da oni studenti koji završe državne studije budu "vidljiviji" na tržištu rada. Naša očekivanja su velika i drago mi je što je FPN prepoznao entuzijazam i volju da se nešto uradi - smatra Dodik.

Institucije Srpske obezbijediće sredstva i logistiku za podršku reformama i donošenju zakona o visokom obrazovanju.

Najavljeno je i osnivanje stručnog časopisa koji će biti osnova za ocjenjivanje naučnih dostignuća iz Srpske. Dosadašnja praksa pokazala je da domaći stručnjaci imaju velike probleme da objave radove na Zapadu, jer se gleda ko su i iz koje političke strukture, rekao je Dodik.