latinica  ћирилица
23/10/2019 |  08:07 ⇒ 08:16 | Autor: TANЈUG

Spektakularan koncert "No smoking orkestra" u sjedištu Uneska

Emir Kusturica i njegov “No smoking orkestra“ održali su sinoć u prepunoj sali u sjedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert i podigli na noge publiku, uglavnom strane diplomate iz cijelog svijeta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.
Koncert "No smoking orkestra" u sjedištu Uneska  (Foto: (rockerparis.blogspot.com) -
Koncert "No smoking orkestra" u sjedištu Uneska (Foto: (rockerparis.blogspot.com)

Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je sinoć Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni Uneska.

Donijeli su specifičan zvuk – kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje je na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mješavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

Tako je “No smoking orkestra“ u sjedištu organizacije UN koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da njihova muzika demonstrira čitavu lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

Kusturica i njegovi muzičari su u jednom trenutku sišli sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

Ambasadorka Srbije u Unesku, Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je ovaj koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim nasljeđem Srbije.

Zvanice i bend pozdravio je i pomoćnik generalne direktorke Uneska Ernest Otone.

Koncert je dio aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja i održan je na inicijativu minista kulture Vladana Vukosavljevića.

Prije koncerta, reditelj Emir Kusturica održao je predavanje na temu kulturnih različitosti.

Vukosavljević i Kusturica sastali su se u utorak sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule i njenim pomoćnikom za kulturu.