latinica  ћирилица
23/10/2019 |  14:26 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Trivić: Ulaganje u znanje je najbolja investicija

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas u Banjaluci da je ulaganje u znanje jedna od najboljih investicija i da je Vlade Srpske opredijeljena da podrži mlade i talentovane ljude koji će znanjem razvijati Republiku.
Stipendisti kod Natalije Trivić - Foto: RTRS
Stipendisti kod Natalije TrivićFoto: RTRS

Trivićeva je nakon prijema za prvu generaciju stipendista Dobrotvornog udruženja "Privrednik Republike Srpske" i predsjednika udruženja Gorana Račića, novinarima rekla da je riječ o 34 stipendista iz svih krajeva Srpske.

- Želimo da podržimo ove mlade da steknu najbolja znanja kako bi Srpska u budućnosti imala ljude koji će je znanjem razvijati u privrednom, društvenom i političkom smislu - navela je Trivićeva i naglasila da će to kvalifikovati Srpsku kao društvo znanja.

Trivićeva je navela da je stipendiranje putem Dobrotvornog udruženja "Privrednik" samo jedan od vidova podrške talentovanim učenicima i studentima, podsjećajući da Vlada Srpske i lokalne zajednice svake godine podržavaju srednjoškolce i studente kroz nekoliko linija stipendiranja.

Račić je zahvalio Vladi Srpske, Ministarstvu prosvjete i kulture na čelu sa Trivićevom, te drugim republičkim institucijama za pomoć i podršku "Privredniku".

On je naveo da je veoma važno podržati mlade i talentovane učenike i studente, posebno one koji nemaju finansijskih mogućnosti da se školuju.

Prema njegovim riječima, da bi neko bio stipendista "Privrednika" u srednjoj školi treba da ostvari prosječnu ocjenu 4,8 i više, a na fakultetu devet i više.

Račić je rekao da su stipendisti podijeljeni u tri kategorije - u prvoj su oni koji se školuju u mjestu prebivališta, u drugoj oni koji se školuju u opštini, ali su iz udaljenih seoskih sredina i moraju da putuju nekoliko desetina kilometara, dok treću grupu čine studenti koji se školuju van mjesta prebivališta.

- Stipendija za prvu kategoriju iznosi 300 KM, za drugu 350, te za treću 400 KM. Ova stipendija važi do kraja školske 2019/2020. godine i naredne godine ćemo ponovo raspisati konkurs - rekao je Račić i dodao da se novac za stipendije uglavnom prikuplja iz priloga privrednika.

Učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole u Prijedoru Nikolina Stanar rekla je da će joj stipendija značiti mnogo i da je na ovaj način pokazano da neko cijeni znanje i uloženi trud tokom školovanja.

- Ovo je podsticaj da dalje nastavimo na isti način i da uložimo napore da se usavršimo i da to bude na ponos onih koji su u nas vjerovali sve vrijeme - poručila je Stanareva.

Student druge godine Fakulteta molekularne biologije i fiziologije u Beogradu Ivona Šukun rekla je da je na prvoj godini studija imala prosjek ocjena 9,9 i dodala da će stipendija mnogo značiti, kako njoj, tako i njenoj porodici.

Prema njenim riječima, to je velika motivacija i podsticaj za dalje napredovanje i usavršavanje u oblasti koju je odabrala, ali je istovremeno i podstrek da napreduje i kao osoba u svakoj sferi života da bi opravdala ukazano povjerenje.