latinica  ћирилица
31/10/2019 |  13:41 | Autor: SRNA

Mektić: Više desetina državljana BiH čeka krivični postupak po povratku iz Sirije

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je Srni da za sada nema informaciju šta se dešava sa državljanima iz BiH koji se nalaze u kampovima u Siriji, ali da je za više desetina muškaraca pripremljen i zadokumentovan krivični postupak.
Dragan Mektić (Foto: N1) -
Dragan Mektić (Foto: N1)

Komentarišući povratak državljana BiH iz Sirije, što je zaustavljeno zbog početka turske operacije "Mirno proljeće", Mektić je rekao da je, prema njegovim saznanjima, u tri kampa u Siriji bilo oko 100 muškaraca i 160 žena i djece iz BiH i da je ova zemlja dužna da primi svoje građane, ali pod uslovom da se prethodno dobije "stoodstotna garancija" da su oni državljani BiH.

On je rekao da nema saznanja kakva je sada situaciju u kampovima, ali da je BiH ranije ponudila spisak svojih državljana za koje ima zadokumentovano da su izvršioci teških krivičnih djela.

- Za više desetina osoba poslali smo spisak i tražili da po tom spisku isporučuju ljude za koje već imamo ovde pripremljen krivični postupak - naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi bi se razgovaralo o ženama i djeci i uslovima pod kojima bi bili prebačeni u BiH.

On je podsjetio da je do daljeg odgođen povratak iz Sirije devet bivših pripadnika "Islamske države", državljana BiH, koji je bio planiran za 10. oktobar, zbog ratnih dešavanja u Siriji.

- Sve smo pripremili i organizovali za njihov dolazak. Imamo jedno koordinaciono tijelo koje će sa više aspekata tretirati te ljude, ali u ovoj prvoj grupi smo insistirali da budu ljudi za kojima je ranije raspisana crvena Interpolova potjernica radi procesuiranja, jer ih teretimo za određene zločine i teška krivična djela, prije svega, učestvovanje u stranim paravojnim terorističkim formacijama - rekao je Mektić.

Nakon što je obaviješten da se cijela operacija odgađa do daljeg, Mektić kaže da nije više imao kontakata u vezi sa njihovim povratkom i da nema uvid u situaciju na terenu.

- Kakva je situacija u kampovima, da li su oni još tu i šta će se dalje dešavati ne zavisi isključivo ni od BiH. Mi smo iskazali spremnost da primimo naše državljane, da organizujemo cijeli taj posao, da deportacija bude izvršena u saradnji sa međunarodnih partnerskim institucijama koje se time bave, ali nemam informacije šta se događa po tom pitanju - naveo je on.

Mektić je podsjetio da je riječ o ljudima za kojima je BiH prethodno raspisala potjernice i koji bi bili odmah predati Tužilaštvu i Sudu BiH, jer im je određena mjera pritvora.