latinica  ћирилица
04/11/2019 |  12:54 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

Počele besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila

U Republici Srpskoj danas je pokrenuta velika preventivna kampanja besplatne kontrole tehničke ispravnosti motornih vozila čiji je cilj povećanje ukupnog stepena bezbjednosti u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove.
Provjera ispravnosti vozila - Foto: RTRS
Provjera ispravnosti vozilaFoto: RTRS

Samostalni viši stručni saradnik za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju Auto-moto saveza Republike Srpske Perica Pećanac rekao je Srni da je kampanju "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2019" pokrenuo Savez sa svojih 49 auto-moto društava.

Prema njegovim riječima, kampanja će trajati do 29. novembra i biće sprovedena u 33 lokalne zajednice u Srpskoj, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i društveno odgovornom kompanijom "Optima grupa".

- Radnici te kompanije uveliko dijele vozačima grebalice za skidanje leda sa staklenih površina, servisne knjižice za vlasnike kontrolisanih vozila i zimsku tečnost za pranje vjetrobranskog stakla "Mosol" - naveo je Pećanac.

Pećanac je istakao da će vozači moći besplatno da prekontrolišu dubinu gazećeg sloja pneumatika, kočioni i upravljački sistem, kvalitet rashladne i kočione tečnosti u vozilu, svjetlosnosignalne uređaje, amortizere, auto-gas instalacije i neophodnu opremu koja mora da se nalazi u vozilu.

On je dodao da će vozačima biti podijeljeno 5.000 brošura u kojima je objašnjen način vožnje u zimskim uslovima i priprema vozila za vožnju u zimskim uslovima.

Pećanac je naveo da je u prošlogodišnjoj akciji kontrolisano 740 vozila i utvrđeno da se 30 odsto nepravilnosti odnosi na nedovoljno kvalitetnu kočionu tečnost, zatim na rashladnu tekućinu u vozilu, svjetlosnosignalne uređaje /prednji farovi, žmigavci/, kao i dubinu gazećeg sloja.