latinica  ћирилица
05/11/2019 |  18:27 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Јoš jedan fijasko Denisa Zvizdića

I današnji pokušaj Denisa Zvizdića da na sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma BiH privoli SNSD da dostavi imena poslanika za članstvo u parlamentarnim komisijama doživio je fijasko. Iz SNSD-a poručuju, jedino parlamentarno tijelo koja može da se formira jeste Komisija za izbor mandatara i članova Savjeta ministara, ali kada Predsjedništvo BiH utvrdi prijedlog.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac kaže da navodno blokirana finansijska sredstva, koja stoje jer Parlament ne radi, nisu donacije nego krediti. Podsjeća i da su usvajanje finansijskih sporazuma za puteve i infrastrukturu u prošlom sazivu blokirali SDS i PDP.

- Vidljivo da žele da ostanu. Negiraju izbornu volju građana i dopuna su strukturi koja radi protiv interesa Republike Srpske - izjavio je Košarac.

A za predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, eventualno formiranje Savjeta ministara od izbornih pobjednika ne bi značilo završetak krize, nego, kako je navedeno, stupanje na scenu moguće najgore izvršne vlasti na nivou BiH u njenoj istoriji. Za parlamentarnu krizu i Šarović optužuje SNSD.

- Oba doma Parlamentarne skupštine BiH formalno su konstituisana sa nezavršenim procesom formiranja parlamentarnih komisija i tijela. Razlog nerada je jednostavan - Parlament je talac SNSD-a i HDZ-a koji od ovog zakonodavnog tijela uslovljavaju formiranjem Savjeta ministara- tvrdi Šarović.

Nazivajući izbor građana Republike Srpske potencijalno najgorom vlašću u BiH Šarović je, stav je SNSD, razotkrio namjeru da status kvo ostane do narednih opštih izbora u BiH. Mogu obezbijediti novu većinu, ali ne mogu preinačitii izbornu volju građana, poručuju iz SNSD-a.

- Moramo da ponovimo, posao parlamenta je da izabere izvršnu vlast, a poslije treba da nastavi da radi sve druge poslove. SNSD niti je bio niti će biti problem. Taj posao mogao je da se završi prije godinu dana - naglasio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Uz to što za nerad parlamenta takođe optužuje SNSD, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, poziva i da se kazne poslanici koji, kaže primaju platu, a ne dolaze na posao. Poziva visokog predstavnika da posegne za bonskim ovlaštenjima.

Upitan da prokomentariše učestale pozive Denisa Zvizdića i ostalih zvaničnika SDA upućene prema OHR-u, Košarac je upozorio da je vrijeme djelovanja visokog predstavnika i njegove kancelarije prošlo, o čemu će svoj sud dati i predstojeće zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

- Nećemo podleći nikakvim pritiscima, niti ćemo dozvoliti da se izigraju Ustav, zakoni i izborna volja građana Republike Srpske - poručio je Košarac.

Košarac podsjeća da će NSRS uskoro preispitati diskutabilne odluke svih visokih predstavnika i o njima zauzeti stav.