latinica  ћирилица
05/11/2019 |  20:19 ⇒ 20:20 | Autor: novosti.rs

Poslednji krak Koridora 10, šest traka na 87 kilometara (VIDEO)

Skoro deset godina trajali su radovi na povezivanju Srbije i Bugarske modernom saobraćajnicom u šest traka. Inženjeri iz Koridora Srbije ne kriju da su odahnuli što je ovaj projekat konačno završen.
Posljednji krak Koridora 10 (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Posljednji krak Koridora 10 (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

Iza njih su ostali svi problemi - od klizišta, loših projekata, probijenih rokova, do nesavjesnih izvođača. Pred njima su sada samo kilometri novog puta.

Ekipa Novosti uvjerila se da su svi građevinski radovi na posljednjoj dionici od tunela Bancarevo do Crvene Reke, na Istočnom kraku Koridora 10, u dužini od 12,3 kilometra - završeni. Uz njih će u subotu, 9. novembra, u saobraćaj biti pušteno i 9,4 kilometra od Proseka do ulaska u tunel, koji su asfaltirani još 2017. godine. Tako će konačno biti kompletiran cijeli krak ka istoku, dužine 87 kilometara.

Sa obje strane ove moderne saobraćajnice pred vozače će "izlijetati" kaskade prelivene armaturom i betonom i stepenice napravljene od naslaganog kamenja, koje sada djeluju kao ukras. Ali, one nisu tu zbog ljepote, već kako bi zaustavile čak 27 kosina, koje su prijetile da se obruše na put tokom izgradnje ove zahtjevne dionice.

Da bi stanovnike naselja Glogovac i Crvena Reka zaštitili od buke kamiona i zvuka sirena sa auto-puta, neimari su postavili više od tri kilometra zidova za zaštitu od buke, kojima dominiraju boje srpske trobojke.

Izmješteni su brojni dalekovodi svih naponskih nivoa koji su bili na trasi ove moderne saobraćajnice.

U posljednjih nekoliko mjeseci radilo se često i u tri smjene, kako bi se svi radovi završili. Bilo je angažovano oko 200 radnika i više od 120 jedinica mehanizacije, prenose Novosti.