latinica  ћирилица
07/11/2019 |  15:59 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Đurić: Srbi će napustiti prištinske institucije ako se pritisci nastave

Srbi na Kosmetu ne prihvataju status građana drugog reda i, u slučaju daljih pritisaka, spremni su da napuste sve prištinske institucije, poručeno je sa sastanka direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i političkih predstavnika Srba sa Kosmeta.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Đurić je na konferenciji za novinare rekao i da je na sastanku u Beogradu dogovoreno da se zatraži momentalno ukidanje taksa na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je Priština uvela prije više od godina dana.

- Srpska lista neće ulaziti u vladu koja Srbe tretira kao građane drugog reda i ne prihvata da /lider pokreta `Samoopredjeljenje`/ Aljbin Kurti određuje ko će biti predstavnik srpskog naroda - istakao je Đurić i naglasio da je Srpska lista na nedavnim prijevremenim parlamentarnim izborima dobila ubjedljivu podršku Srba i da to treba da bude uvaženo.

Đurić je rekao i da će se eventualno učešće Srpske liste u Vladi samoproglašenog Kosova zasnivati na zahtjevu za poštovanje Ustava i međunarodnih garancija, napomenuvši da to znači i da će Priština morati da otvori "na stotine novih radnih mesta za Srbe u njihovim institucijama".

- Srbi na Kosovu i Metohiji neće bilo koga da mole, već traže samo ono što im pripada prema tamošnjim zakonima - rekao je Đurić i dodao da su Srbi na Kosmetu pokazali da nisu "faktor krize" već žrtve.

On je napomenuo da će Srpska lista i dalje sve odluke donositi u konsultacijama sa Beogradom.

Đurić je rekao i da je na sastanku dogovoreno da se nastavi sa podrškom Srbima na Kosmetu u oblasti poljoprivrede, školstva, infrastrukture i ekonomije, prema planu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Upitan o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je rekao da se načelan stav Beograda nije promijenio i da je nastavak razgovora moguć čim Priština ukloni prepreke, odnosno ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.