latinica  ћирилица
09/11/2019 |  11:13 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Otvoren istočnog kraka Koridora 10 (FOTO/VIDEO)

Cijela dionica auto-puta na istočnom kraku Koridora 10 danas je otvorena za saobraćaj, a svečanosti prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Bugarske Bojko Borisov.
Koridor 10 ( Foto D.Alihodžić) -
Koridor 10 ( Foto D.Alihodžić)

Svečano će biti puštena u saobraćaj dionica od Proseka do Crvene Reke, čime će biti kompletiran auto-put od Niša do granice sa Bugarskom, kod Dimitrovgrada, dužine 86,8 kilometara.

12.25 Vučić je pozdravio je okupljene sa riječima zahvalnosti svima koji danas prisustvuju ceremoniji svečanog otvaranja Koridora 10.

-Hvala što ste ovdje i što volite Srbiju - rekao je predsednik Srbije

12.15  Prisutnima, prvi se obratio premijer Bugarske Borisov.

- Bugarska industrija koristiće ovaj auto-put u cjelosti, da plasira svoju robu ka Evropi. Srbiji neka je sa srećom. Želim da ga u zdravlju koristite - rekao je Borisov na otvaranju.

--------------

Sama dionica od Proseka do Crvene Reke duga je 22,5 kilometra i važi za najtežu jer je njome zaobiđena Sićevačka klisura.

      View this post on Instagram

"Sutra je važan i najlepši dan za Srbiju! Puštanjem u saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 biće završena izgradnja kompletnog drumskog Koridora 10 kroz Srbiju."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 8, 2019 at 10:56am PST

Na toj trasi je i tunel Bancarevo, gdje je lijevi tunelski kanal morao da se produži, a ispostavilo se i da je neophodno izgraditi i galeriju u koju je ugrađeno 132 šipa i više od 10.000 metara kubnih betona.

Vrijednost izgradnje istočnog kraka procijenjena je na 476 miliona evra.

Koridor 10 (Foto: P.Milošević)

Istočni krak Koridora 10, koji je dug 86,8 kilometara, karakteriše 87 mostova, pet tunela, pet saobraćajnih petlji. Ugrađeno je 780.000 tona asfalta.

Ovaj krak Koridora 10 povezuje Nišavski i Pirotski okrug, Srbiju i Bugarsku, a od izuzetnog je značaja i kao tranzitni koridor za saobraćaj do centralne Evrope i Turske i dalje ka Bliskom istoku.

Vučić je ranije najavio da će do 1. decembra vožnja auto-putem istočnog kraka Koridora 10 biti besplatna.