X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/11/2019 |  17:15 ⇒ 17:19 | Izvor: TANЈUG

Srbija odbacila protestnu notu Hrvatske

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbacilo je protestnu notu hrvatskog Ministarstva inostranih i evropskih poslova.
Beograd, MIP Srbije (foto: mfa.gov.rs) -
Beograd, MIP Srbije (foto: mfa.gov.rs)

Portestna nota je u vezi sa postavljanjem spomen-ploče posvećene general-majoru nekadašnje ЈNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni "Јugovićevo".

U noti, upućenoj danas ambasadi Hrvatske u Srbiji, MIP Srbije ističe da ne vidi ništa sporno u postavljanju ove spomen ploče, imajući u vidu da je general Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije i da nije osuđen za ratne zločine.

S druge strane, ističe se u noti MIP Srbije, registrovane su učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita u Drugom svjetskom ratu, Nezavisne Države Hrvatske.

Kako se navodi u saopštenju, jedan od primjera je podizanje, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomenika Miru Barešiću, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorista.

Takođe, spomen ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" duži period je stajala kod mjesta nekadašnjeg zloglasnog ustaškog logora u Јasenovcu, a takve ploče postavljaju se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu.

Legitimitet rehabilitaciji fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih predstavnika na komemoracijama u Blajburgu, gdej su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime i Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Јevreja u NDH.

Pored navedenog, Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih, dodaje se u saopštenju.

Јedan od primjera je dozvoljavanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac prisustvuje proslavi 25. godišnjice vojne akcije "Medački džep" kojom je on komandovao, a za čije zločine je i osuđen.

Dalje, Hrvatska je ukinula prvostepenu osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za krivično djelo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku.

MIP Srbije u noti upućenoj ambasadi Hrvatske ističe i da insistiranje Hrvatske na "oružanoj agresiji" Srbije može da se protumači jedino kao klasična zamjena teza, s obzirom na to da je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente krivičnog djela etničkog čišćenja.

O prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i protjeranim Srbima koji su živjeli na teritoriji Hrvatske, kao i mjere koje je Hrvatska preduzimala, a neke od njih i dalje preduzima kako bi se onemogućio povratak protjeranih Srba.

MIP ističe i da uprkos naporima zvaničnika Srbije da se odnosi sa Hrvatskom uzdignu na viši nivo, sa hrvatske strane se stalno umanjuju dosadašnje postignute pozitivne aktivnoste na unapređenju bilateralnih odnosa.

- Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne doprinose ni procesu pomirenja u regionu, ni izgradnji atmosfere dobrosusjedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevazilaženje teških posljedica ratnih sukoba iz 90-tih godina. U tom pravcu, više puta je demonstrirana naša spremnost za dijalog i uzdržavanje od oštre retorike i gestova koji štete ukupnim odnosima saradnji dvije države, kao i stabilnosti i miru u regionu - navodi se u noti MIP-a Srbije ambasadi Hrvatske u Srbiji.