latinica  ћирилица
12/11/2019 |  15:42 ⇒ 15:44 | Autor: SRNA

ANP i pitanje migracija skinuto s dnevnog reda

Savjet ministara u tehničkom mandatu nije danas raspravljao o Nacrtu godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godina, kao ni o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu minstara u tehničkom mandatu Mirko Šarović.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministaraFoto: SRNA

Šarović je na konferenciji za novinare nakon sjednice rekao je da je ANP skinut sa dnevnog reda, kao što je bio slučaj i ranije.

On je naglasio da smatra da je o tom pitanju razgovarano ranije na kolegijumu, Odboru za ekonomiju i drugim forumima, te da zagovara da Savjet ministara u ovom formatu ne treba da to da razmatra. 

- Pitanje migranata nije razmatrano jer je službeno odsutan ministar /bezbjednosti u Savjetu minstara u tehiničkom mandatu Dragan/ Mektić u čijoj je to nadležnosti i biće razmatrano na nekoj narednoj sjednici - rekao je Šarović.

Na pitanje da li će biti ispoštovan rok Predsjedništva BiH da Savjet ministara sačini sveobuhvatnu informaciju o problemu migranata, Šarović je rekao da na to treba da odgovori Mektić.

Šarović je istakao da nema nikakve misterije kada je riječ o podjeli sredstava od dži-es-em /GSM/ licence, ističući da je to u nadležnosti Ministarstva transporta i komunikaciaja, te da je poznata formula raspodjele. 

- Takođe nije bilo nikakve misterije oko podjele sredstava kliringa. Bilo je nekih izjava oko toga da je bilo potrage za tim novcem. Novac od kliringa dijeli se zakonom utvrđenom formulom i tačno se zna koliko pripada jednom, drugom entitetu i BiH. Treba zahvaliti ministru finansija /Vjekoslavu/ Bevandi što je uspješno sproveo taj proces i obezbijedio novčanu naknadu umjesto robe - rekao je Šarović.

On smatra da je rješavanje klirinškog duga jedan od najuspješnije završenih poslova u proteklom periodu.

Govoreći o takozvanom "malom Šengenu", Šarović je istakao da je riječ o inicijativi za unapređenje zone slobodne trgovine i većem povezivanju. 

- Predsjedavajući Savjeta ministara /u tehničkom mandatu/ Denis Zvizdić bio je u Ohridu sa premijerima drugih zemalja. Na sjednici nas je o tome informisao. Јa sam jedan od onih koji podržava tu inicijativu i smatram da BiH treba da bude u tom projektu od početka - rekao je Šarović.

On je naglasio da će uvijek promovisati inicijative koje podržavaju regionalno povezivanje, uz naglasak da to ne treba da bude bilo kakva zamjena evropskom putu. 

- Nadam se da će BiH biti pozvana u decembru u širem sastavu kako bi konkretnije razgovarali o ovoj inicijativi - rekao je on.

Kada je riječ o rješavanju pitanja granice sa Srbijom, Šarović je napomenuo da je to pitanje za obje strane. 

- Pregovara se o detaljima i ukoliko se nađe zajednički jezik o svim detaljima imaćemo sporazum o granici. To je dvosmjerna ulica. U svakom slučaju to je važno pitanje na kojem treba raditi - dodao je on.